Kultúra

2016.08.25. 19:10

Idén Matula bácsi a fő motívum - Fafaragók a Duna-parton

Tass - Idén nyáron is megszervezte Tass községe (közössége) a nyári fafaragó tábort a Duna-parton.

Pekarek János

Negyedszer, avagy huszadszor gyűlnek össze amatőr fafaragók a tassi Duna-parton lévő egykori ifjúsági táborban, hogy alkotásaikkal gazdagítsák községüket. A falu intézményeinek és lakóinak számottevő támogatásával idén is sok látványos, szép fafaragást készítenek.

Az, hogy hanyadik alkalommal gyűlnek össze e kiváló emberek, attól függ, hogy mikortól számoljuk a táborozásokat. Egyszer volt egy táborsorozat 1980-tól 1996-ig, gyerekeknek, majd az immár felnőtt résztvevők 2012-ben kérték meg a régi táborvezetőt, hogy kezdjék újra a közös alkotást.  A táborozók művei már a falu szinte minden részében láthatók.

Katus Viktor (jobbról), illetve Nagy István. Horváth Attila (kis kép) művész-tanár vezetésével dolgoznak az egyhetes alkotótáborban

Már az, hogy az egykori táborozók igényelték az újbóli összejövetelt, a napokig tartó közös alkotást, sokat elárul arról, hogy milyen hangulatú lehetett az az egykori, tizenhat éven át tartó fafaragó tábor a festői szépségű tassi Duna-parton. S elárulja azt is, hogy mennyire tartós értékek alapján vezette azt a tábort a mai, immár nyugdíjas táborvezető, vagy inkább spiritus rector, azaz szellemi irányító, Horváth Attila művész-tanár.

Aki ma is ott áll minden felnőtt tanítványa, vagy inkább már: alkotótársa mellett, és a rá jellemző visszafogottsággal magyarázza, melyik motívum miért jó, és melyik lehetne esetleg még jobb ezen vagy azon a farönkön.

Mindez meg is látszik a felszabadult, vidám, ugyanakkor elmélyült hangulaton. A résztvevők többsége ott is alszik, az ifjúsági táborban, némelyiket gyereke, unokája, felsége is elkísérte. Tehetik: más gondjuk nincs, mint az alkotás.

A falu ugyanis mindent megad nekik, amit csak tud. Az önkormányzat az ingyenes táborhasználat mellett az ebédről gondoskodik számukra a közeli tassi Halászcsárdában. A másik támogató, a Tassi Helytörténeti Egyesület pedig tagjai részvételével minden nap a vacsorát szállítja számukra. Több falubeli kedveskedik nekik finomságokkal, időnként borral, üdítővel is. Ami pedig a legfontosabb: az alapanyagot, a jókora farönköket az egyik táborbéli alkotótárs, Pesti István vállalkozó biztosítja. A gépi munkát, szállítást egy másik tassi, ifjabb Pozsonyi Ferenc vállalta.

Szűcs Attila (jobbról) lázas munkában

S akkor most az alkotótábor névsora, együtt, nehogy valakit kifelejtsünk. A már említetteken kívül Langó Gábor, Nagy András, Nagy István, Katus Viktor, Szűcs Attila, Langó Dániel, Gubacsi Szilveszter farag itt. Többen munka után, ingyen.

Ez utóbbit azért jegyezzük meg, mert igen látványos alkotásaikat a szép falu talán legszebb részén, a tassi strand közelében, a néhai, nagyon népszerű színészről elnevezett Bánhidi László-ligetben állítják majd föl, szokás szerint kis ünnepség keretében.

Az idei fő téma is a névadó, Bánhidi, azaz Matula bácsi Fekete István nagyszerű regényéből, a Tüskevárból. Amit nagyrészt itt, a tassi Duna-holtágban forgattak, és a főszereplő Matulát alakító színész a maga sajátos, eredeti, ám mindent elsöprő stílusában igen csak belopta magát a kissé zárkózott kun nép szívébe. Egész alakos faszobra hamarosan ott áll majd szereplése színhelyén, a róla elnevezett ligetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!