Kultúra

2014.12.21. 17:00

Indiana Jones orgonán

Dunaújváros - A karácsonyváráshoz hozzátartozik Rákász Gergely koncertorgonista decemberi fellépése az evangélikus templomban. Most is újdonsággal rukkolt elő.

Balla Tibor

Azt kérte, a Spirit műsorra mindenki hozzon karácsonyfa díszeket, és együtt díszítsék fel a fát. Vásárolni is lehetett díszeket becsületkasszával, a bevételt pedig januárban elviszik majd Böjte Csabáéknak Erdélybe.

Kezdésként Louis James Alfred Lefébure-Wély Boleró című darabját, egy temperamentumos muzsikát választott a nőfaló orgonistától. A Hull a pelyhes fehér hó francia megfelelőjét huszonkét esztendős Mozart Párizsban hallotta, és megihlette.

Rákász Gergely közvetlen stílusa is segít megismerni a szerzőket és megszeretni a komolyzenét
Fotó: A szerző felvétele

Sokat megőrzött gyermeki énjéből, megírta hát a Variációk egy gyermekdalra című darabot. Érdi Tamástól már hallottuk zongorán, ám az orgona a rengeteg hangszín miatt sokkal jobban kihozza sokszínűségét. Mátyás király udvarába vezeti a kirándulást ezután, Pierre Phalese gyűjtötte korabéli tánccsokorral, mindegyik másféle hangszerelésben, mintegy harminc zenészt helyettesítve. Szemléletesen lefesti a hangulatot, majd az orgona segítségével elő is varázsolja. Liszt Ferenc befelé forduló korszakában feldolgozott egy németalföldi sanzont, amiről sokáig azt hitték, hogy egy Ave Maria. Mindezzel Baróti István, egykori mestere szellemét idézi, aki idén távozott az élők sorából. Nélküle Gergely sem lett volna orgonaművész. Az ihletett játék jutalma, a vastaps után César Franck kerül történetmesélése központjába, aki nagyzenekari darabokat írt speciális építésű orgonájára, no meg Gergely édesapja, aki a szőnyegporolóval a kezében ösztökélte gyakorlásra. A h-moll preludium, fuga és variációban ez az érzés került a kottába, amit rendkívül érzékletes játékkal közvetített. Bach d-dúr fúgájában megmutatja, milyen színes is a Bach-i muzsika.

A hosszú vastaps bizonyította, jól sikerült ez, 79 különféle hangbeállítást használva. Charles-Marie Widor V. szimfóniájának zárótételére a hétszáz féle hangszín közül a darabra testreszabva válogatta össze a hangzást, fuvolák helyett principálokat, nyerssípnak bombardokat választva.

A szűnni nem akaró vastaps után elköszön, emlékeztetve, hogy az ünnep lényege az együtt töltött idő. Idézi Harrison Ford sikerreceptjét, mely karrierjének buktatóin átsegítette, majd az Indiana Jones főtémára előadott improvizációval egy John Williams szerzeménnyel zár, már szintetizátorként használva hangszerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!