Kultúra

2016.03.09. 15:09

Négy évtized acélszobrászat a KMI-ben

Dunaújváros - A négy évtizeden át üzemelő helyi acélszobrász alkotótelepnek állít emléket a Kortárs Művészeti Intézet hiánypótló kiállítása, a VAS/MŰ. Fémes múltidéző.

Szabó Szabolcs

Mint a tárlat ajánlója felidézi: az Acélszobrász Alkotótelep és Szoborpark a hatvanas években kialakult alkotótelepi mozgalmak folytatásaként jött létre és 1974-től egészen a 2000-es évekig meghatározó fóruma volt Dunaújváros kulturális életének.

Tizenkét alkalommal rendeztek szimpóziumokat, összesen ötvenkét hazai és nemzetközi művész szereplésével. A Duna-parti szoborpark egész Európában egyedülálló látványosság, e különleges és értékes művészeti örökség gondozásának fontosságára a Kortárs Művészeti Intézet most nyíló kiállítása is fel szeretné hívni a figyelmet.

Alkotótelep - újraépítők. Péntektől acélszobrász múltidéző a Kortárs Művészeti Intézetben. Képünkön Nagy S. Márton, Martinkó György és Nagy Annamária a tárlatformálás közben

A tárlat két ötletgazda-főszervezője Várnai Gyula Munkácsy-díjas alkotó és Nagy Annamária művészettörténész, a Kortárs Művészeti Intézet munkatársa egyben az Acélszobrász Alkotótelep kutatója több hónapon át szervezte a pénteken 18 órakor VAS/MŰ címmel nyíló hiánypótló kiállítást. Érdemes felidézni, hogy a dunaújvárosi alkotótelep az első olyan kezdeményezések egyike volt az országban, amely a nagyipari hátteret kihasználva, az adott üzem profiljának megfelelő anyagokkal dolgozott. A szimpózium történetében kiemelten fontos eseménynek számítottak a szoborállítások; sok esetben a különleges kialakítású Duna-menti partfal, a növényzet és a kisebb dombok, lépcsők is műalkotó elemmé váltak.

Míg a város köztéri szobrai egyfajta emlékállítási program részeként, a klasszikus értelemben vett díszítő funkcióval születtek, addig a szoborpark darabjai szokatlan esztétikájukkal nem kívántak a közízlés kedvére tenni.

A kiállítás célja, hogy megismertesse a látogatókkal a szimpózium történetét és művészeit.

A sok szempontból is izgalmas kiállítást Kovalovszky Márta művészettörténész ajánlja majd a közönség figyelmébe, ütőshangszereken közreműködik Szekeres István.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!