Kultúra

2016.05.04. 17:10

Irány hát a Vár! - A negyvenedik szezon: ostromlóknak kötelező

Dunaföldvár - A negyvenedik kiállítási szezont nyitották meg áprilisban a dunaföldvári Várban. Az évad a Negyven éve vár a Vár szlogen jegyében telik.

DH-információ

Ennek első eseményeként a várudvaron lévő Fafaragó Galériában Tolna megye Népművészeti értéktára címmel nyílt az új tárlat. Bár inkább csak ízelítőt ad Tolna megye népművészeti értéktárából - jegyezte meg a címre utalva a kiállítás szervezője, Fafkáné Simon Ildikó, hiszen a megyének roppant gazdag népművészeti kincsestára van.

A szabadtéri megnyitó ünnepségen Fafka Júlia csengő hangján sárközi népdalok csendültek fel, majd Borzavári Róza ízes tavaszi dalai és hegedűjátéka Széles Dániel kíséretében megfelelő hangulati előkészítése volt annak a népi kultúrának, amelynek tárgyait a galériában láthatták az érdeklődők.

A kiállítókat a Magyarság Háza igazgatója, a Tolna megyei kötődésű Csibi Krisztina ajánlotta a megjelentek figyelmébe, felvázolva életútjuk, pályájuk legfontosabb állomásait és az általuk művelt népi mesterség jellegzetességeit.

Borzavári Róza és Széles Dániel a megnyitón - megannyi kulturális programmal csábít a Vár

A kiállításon bemutatkozott a csaknem kilencven éves, s ma is szövő bukovinai születésű Lőrincz Aladárné Vilma néni, aki népcsoportja szőtteseivel, életművének legfontosabb darabjaival mutatkozik be Dunaföldváron, s személyesen is eljött a megnyitóra. Dr. Veszeli Józsefné és Élő Lajosné népi iparművészek a Kapos-menti fehérhímzést örökítik tovább. A Gerjenben alkotó Népművészet Mestere, Kozák Éva a mezőtúri fazekasságban gyökerező hagyományos sütőformákat hozott, s rendkívül szép dunántúli motívumú tálalóedényekkel terítette meg az asztalt. A Sárszentlőrincen élő fazekas, Nagy Zoltán mezőtúri és erdélyi fazekasoktól tanulta a szakmát, de a tárlaton különös, varázsos magastűzű képeivel hívta fel magára a figyelmet.

Nepp Dénes pedig azok közé a kevesek közé tartozik Magyarországon, aki a családi hagyományt folytatva még kézzel készíti a míves lószerszámokat, a sallangokkal díszített szűgyhámot, amelynek darabjai közül néhány látható a kiállításon. Négy világbajnok lován az általa varrt lószerszámok voltak - tudtuk meg Csibi Krisztinától. A hat kiállító népművész anyagát október 30-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Negyven évvel ezelőtt, 1976-ban fejezték be a dunaföldvári vár feltárását és felújítását, ezt követően kezdte meg működését múzeumként. Azóta gazdagodott a bemutatóhelyek száma a várudvaron. A legutóbbi felújítás után elkészült az Ispánház, ahol az idei évad következő kiállítása május 7-én, szombaton 17 órakor nyílik Láthatatlan kapocs címmel. A Szegeden végzett fiatal rajztanárok képzőművészeti tárlatát dr. Fabulya Zoltánné ajánlja a közönségnek, közreműködik a Híd együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!