Kultúra

2013.05.15. 16:08

Író-olvasótalálkozó Mezőfalván Lackfi Jánossal

Mezőfalva – Rendhagyó irodalomórán ismerkedtek a költészettel a mezőfalvi diákok. A kedd délutáni könyvtári eseményen nemcsak a fiataloknak, de a felnőtteknek is élménydús kikapcsolódásban volt részük.

Horváth László

Lackfi János dedikál Takács Balázs negyedik osztályos tanulónak. Zsúfolásig megtelt a mezőfalvi könyvtár az aktív hallgatósággal
(Fotó: Horváth László)

Hogyan lehet közel hozni a gyerekekhez a költészetet? A kérdésre egy könnyed stílusú, de komoly tartalmú előadásban válaszolt Lackfi János író, költő, műfordító, szerkesztő. 

A mezőfalvi könyvtár olvasótermében egy tűt sem lehetett leejteni, úgy megtelt érdeklődő gyerekekkel és az őket kísérő felnőttekkel. Lackfi János hamar megtalálta a kapcsolatot közönségével. Egy órán keresztül játszott, sziporkázott, idézett és szavalt. Humoros előadásába nagy sikerrel vonta be közönségét, és a gyerekeknek szánt poénok is mindig jó helyen csattantak. Remek stílusban először a Lányok dala, majd kontrasztként a Fiúk dala csipkelődős műveket mutatta be, majd a hangulat fokozásának érdekében a gyerekközönséget is megdolgoztatta: melyik a legrövidebb vers, az egy versszakos, az egy soros, vagy netán az egy mondatos? 

Az előadáson ezekre mind került példa. Utassy József: Rögeszme Rög esz meg című versét a résztvevőkkel közösen is értelmezték. A legkülönlegesebb azonban az egyszavas vers lett Weöres Sándortól, a Tojáshéj tojás éj, melyet heccnek szánt a költő. 

Lackfi János remekül eltalálta a gyerekek érdeklődését, amit mi sem jellemez jobban, mint hogy végig le tudta kötni hallgatói figyelmét. Tabuk nélkül érintette az élet szinte minden területét a születéstől a halálig. 

Még az olyan kényes témát is, mint például a trágárság, még azt is el lehetett mondani a költészet nyelvén úgy, hogy az a gyermekfülnek is befogadható legyen.

Lackfi János bevallott küldetése, hogy elvigye a gyerekekhez az irodalom értelmes szavát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!