Kultúra

2017.03.19. 18:41

Bebizonyosodott: a játék közösségépítő és léleknemesítő erővel bír - színdarab Dunaföldváron

Dunaföldvár - Arany János születésének kétszázadik évfordulóján újra fütyült a fülemüle. Az előszállási Nyúl Mihály által átírt és a mai kor képére formált költeményt Gajdó András nyugdíjas pedagógus rendezésében vitték színre, s a tavaly májusi bemutató óta a darab bejárta Fejér megyét, Nagykarácsonytól Mezőszilasig, Nagyvenyimtől Ráckeresztúrig.

Gajdó Ágnes

Nyúl Mihály írta át Arany János költeményét

Tizenegyedszerre a Tolna megyei kisvárosban, Dunaföldváron szólalt meg adalos ajkú madárka.

Zsúfolásig megtelt a nézőtér Dunaföldváron a művelődési házban

Páratlan sikersorozat ez. S ráadásul nem volt két egyforma előadás! A közönség mindenhol inspirálta, lelkesítette a játszókat. Ha értették a poénokat, nevettek, tapsoltak, a szereplők szinte megtáltosodtak.

A mindent tudó és mindent látó asszonyok kézimunkázás közben a dunaföldvári színpadon
Fotó: Gajdó Ágnes

A helyi művelődési házban sem történt ez másként. Az Őszi Alkony Nyugdíjasklub és a Dunaföldvári Kertbarátok meghívására a szomszédos településekről, Bölcskéről, Madocsáról és Kulcsról is érkeztek vendégek, megtelt a terem.

Mráz Jánosné az egyik mesélő a darabban

A nagy színpad és a reflektorfény eleinte furcsán hatott a játszókra, de hamar alkalmazkodtak, s a kezdeti lámpaláz is gyorsan eltűnt. Otthonosan mozogtak, s láthatóan nagyon élvezték a rájuk irányuló figyelmet, a hamisítatlan színházi hangulatot.

Szekeres Józsefné (b) és Nyúl Andrásné beszélgetése

Az előadást követően Dunaföldvár polgármestere, Horváth Zsolt és lapunk munkatársa, a főszervező, Lukácsi Pálné Mészáros Irma köszönte meg az előszállásiaknak a remek estét, amely jótékony célt is szolgált.

Péter és Pál (Stadler Gábor és Ferenczi Károly ) veszekedés-verekedés közben

A nézők által felajánlott adományt a daruszentmiklósi Barabás Virágnak és családjának Kerlang Ferencné, a gyűjtés szervezője viszi majd el.

Farkas Imre (Álmos ügyvéd úr szerepében) magyaráz a bírónak
Fotó: Gajdó Ágnes

Ismét bebizonyosodott: a játék közösségépítő és léleknemesítő erejű. Segít a fájdalom elviselésében. Ha nehéz terhet cipelünk is, ha súlyos gyász nehezedik ránk, a csalogány dalát hallva, a színjátszók elevenségét látva erősebben hiszünk abban, hogy nem a halálé az utolsó szó.

Dr. Bodolai György és Horváthné Flér Henriett -a bíró és asszonya a darabban

Az ember "Szépbe-szőtt hitét" hirdették ezen az estén is az előszállásiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!