Kultúra

2014.12.07. 20:35

Itt járt a Kiev City Balett

A város kultúrtörténetének fontos mérföldköve lehet a szombati nap, a Bartók színpadán lépett fel a világhírű Kiev City Balett két alkalommal is.

Balla Tibor

Nem csalódott, aki megváltotta a borsos belépőt a kétszáz éves múltra visszatekintő emblematikus társulat előadására. A több mint 40 tagot számláló társulat ebben az évben közel 50 alkalommal lép fel Közép-Európa kisebb-nagyobb színpadain Pjotr Iljics Csajkovszkij első balettjával, a Hattyúk tavával.

A mi esetünkben inkább a kisebb jelző lehet érvényben, a formátumos, nem mindennapi, hagyományőrző, klasszikus balettelőadás csak cipőkanállal fért fel az egykori kultúrház színpadára. A balett irodalom egyik legtöbbet játszott darabjának az ukrán főváros társulata által közvetített változatában a tánc, a látvány, a jelmezek, a fény, a hang így is olyan erőteljes élményt nyújt, ami emlékezetessé, vagy inkább felejthetetlenné teszi az estét. A herceg és Odett szerelmének táncban elmesélt tragikus történetének előadását a kifinomult, helyenként légies könnyedség mellett a vérprofikra jellemző pontosság, precizitás jellemző. Van abban valami lenyűgöző, amikor tizennyolc hófehér tütübe öltözött táncos összehangolt mozgása közben egyszerre koppan a parafa a balettcipőkben. No meg azt a bizonyos harminckét forgást is kevesektől látni oly pontosnak és szépnek. Kár, hogy másik klasszikusukat, a Diótörőt nem hozták el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!