Jézus élete festményen - Aknay János, ef Zámbó István és tábori csaba

2017. január 08., 19:44 szerző: Balla Tibor
komment
Dunaújváros - Már csak pár nap, és csütörtökön megérkezik Dunaújvárosba, a Bartókba is a Jézus élete festménykiállítás, amely Aknay János, ef Zámbó István, és tábori csaba festőművészek saját képi világában mutat be 21 bibliai szakaszt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az ötlet Matula Péter műgyűjtő fejéből pattant ki, aki három kortárs képzőművészt bízott meg azzal, hogy megkötöttség nélkül, saját stílusukban fessék meg a kiválasztott evangéliumi részleteket. Nem csekély dologról van szó, hiszen a hazai képzőművészeti élet kiemelkedő alakjai vállalták a feladatot. Számunkra persze a Dunaújvároshoz kötődő, Kisapostagon élő és alkotó tábori csaba részvétele a kiemelendő.

Alkotása előtt tábori csaba. Kereszt alakot formáló festményei evangéliumi jeleneteket ábrázolnak Fotó: internet

A kiállításhoz kapcsolódik a Jézus és a reformáció című ingyenes előadás-sorozat és több filmvetítés is egészen februárig a Bartók kamaratermében. A néhány budapesti kerületet és mind a 18 megyeszékhelyet végigutazó tárlat mellett hagyományosan a reformáció 500. évfordulója alkalmából történelmi és irodalmi pályázatot is hirdetnek 5-8. osztályos tanulók számára Dunaújvárosban és környékén. Pályázni négy műfajban lehet: novella, vers, esszé vagy előadható dráma. A Reformáció 500 pályázat I. helyezettje 10 ezer a második 8 ezer, a harmadik pedig 6 ezer forint pénzdíjat kap a könyvjutalom mellett. Rajzpályázatot is hirdetnek az általános iskolák 1-4. és 5-8. osztályos tanulói számára 21 bibliai szakasz alapján. A beérkezett pályaműveket a Rohonczi István, tábori csaba és Várnai Gyula képzőművészekből álló zsűri bírálja el. Minden pályázó könyvjutalmat kap. Mindkét kategória I., II. és III. helyezettje 10 ezer, 8 ezer, illetve 6 ezer forint díjazásban is részesül.

Balla Tibor

2017. január 08., 19:44 szerző: Balla Tibor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...