Kultúra

2017.01.01. 17:10

Jézus élete sokféleképp - Az Újszövetség három szemszögből láttatva

Dunaújváros - Különleges, országjáró tárlat érkezik január 12-én Dunaújvárosba, a Bartók Kamaraszínházba.

Balla Tibor

Matula Péter műgyűjtő, a kiállítás országos szervezője a 70-es évek végén került kapcsolatba a képzőművészettel. Svédországban művésztelepet hoztak létre, ahová meghívtak magyar képzőművészeket, néhányuknak ösztöndíjat is biztosítva.

A dunaújvárosi tábori csaba egy korábbi kiállítás megnyitóján, Egerben, a Templom Galériában a gigantikus keresztet formáló alkotásaival

A Jézus élete sorozat gondolata 2001-ben született meg benne. Felkérte több festőművész barátját 21 újtestamentumi történet megörökítésére, természetesen a sajátos festészeti stílusuk, képi világuk megtartása mellett. A sorozat első, kiállításra alkalmas anyaga 2012-ben készült el. Aknay János, Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész 12 képet vállalt, ef Zámbó István Munkácsy-díjas festő, szobrász 17 képet készített, a dunaújvárosi identitású tábori csaba (nem, nem elírás, a művész ilyen formában használja nevét) pedig 21 képet vállalt, 20 darabot 38x38 centiméteres és egyet 80x80-as méretben, amelyeket egy 270x355 centiméteres impozáns kereszt formájában állítanak ki.

Akik a tárlatot összehozták: Matula Péter műgyűjtő (balra), ef Zámbó István festőművész, Aknay János festőművész és tábori csaba festőművész
Fotó: jezuseletekiallitas.hu

A január 12-én, csütörtökön 18 órakor nyíló tárlaton köszöntőt mond majd Szepesi Attila, Dunaújváros gazdasági alpolgármestere, Őze Áron, a színház igazgatója, dr. Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára, és Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház elnöke. A tárlatot megnyitja Ordas István műgyűjtő, közreműködik Dinnyés József daltulajdonos. A kiállítás kurátora Rohonczi István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!