Kultúra

2014.11.11. 15:50

Jutok majd - Bardocz Éva önálló esttel jelentkezett

Dunaújváros - A jubiláló Munkásművelődési Központ adott otthont Bardocz Éva Jutok majd című önálló estjének a hónap elején.

Balla Tibor

Bardocz Éva nevét a dunaújvárosi kultúrközönség jól ismerheti, hisz az 1975 tavaszán alakult, a Bartók égisze alatt működő PONT Színjátszó Együttesben vállalt aktív szerepet. Az irodalom, a színház iránti elkötelezettsége a mindmáig megmaradt, a mai napig feltűnik a neve a programajánlókban, miután ő az Írisz Versszínpad motorja. Nem tétlenkedik tehát, nyugdíjas éveiben is aktívan igyekszik a vers szeretetét elhinteni mindenki szívében.

Majd harminc esztendő után úgy határozott, nagy fába vágja fejszéjét, s kedvelt verseiből összeállít egy irodalmi estet. Ehhez kérte Adorján Viktor, a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, egykori színpadvezetője segítségét. Így született a Jutok majd című önálló est, melyre több, mint félszázan voltak kíváncsiak az MMK földszinti színháztermében. A Halotti beszéd két változata közé felépített történet Radnóti Miklós, Rákos Sándor, Kocsis István, József Attila, Kálnay Adél, Kiss Judit Ágnes, G.B. Show, Szilágyi György, Ratkó József, Böröndi Lajos és Révész László költeményeiből áll össze, megerősítve néhány zenés betéttel.

Az est igazolta Bardocz Éva egykori színpadi ambícióit, a közel egy órás egyszemélyes előadásban gyakori volt a borzongató, feszült csend, még a megfázós novemberi köhögések is csak nyomokban hallatszottak. A talán a rutin hiányának köszönhetően kicsit gyengébb énekbetéteket messze ellensúlyozták drámai erejű hangsúlyai, beszédes szünetei.

A verssorokból valós élethelyzeteket vetített gesztusaival, mosolygós, esendő Máriaként aggódott a kereszthalál előtt álló fiáért, bájos, butuska fruskaként csevegett a főorvossal, hogy aztán csontig borzongasson, amint arról a bizonyos ködös, dermesztő, hideg hajnalról mesélt, amikor az isten nem járt a Duna-parton.

Csak bizakodni tudunk abban, hogy lesz folytatás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!