Kultúra

2016.09.12. 18:01

Kallós Zoltán gyűjteményéből

Dunaújváros - Kallós Zoltán gyűjtőútjainak textilcsodái címmel csütörtökön délután mutatkozik be az Intercisa Múzeum új időközi kiállítása.

Szabó Szabolcs

A kiállítás, Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő erdélyi és moldvai gyűjtéseinek eredményeként létrejött óriási tárgyi anyagából a textilkincsek bemutatására vállalkozik.

Kallós Zoltán évtizedeken keresztül járta a Mezőség, Kalotaszeg, a Gyimes-völgye, Moldva településeit, ahol nem csak folklórgyűjtést végzett, hanem jelentős tárgygyűjtésbe is kezdett.

Kallós Zoltán erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő Fotó: mti

Gyűjtéseiből hanglemezes válogatások jelentek meg, archív felvételeiből több hangzóanyag-sorozatot szerkesztett és adott ki. Az erdélyi és magyarországi táncház mozgalom egyik életre hívója, népzenei és néptánc táborok szervezője.

Nevelői hatása rendkívüli jelentőségű, mivel hosszú évek során fiatalok tömegeivel ismertette és szerettette meg a magyar népművészetet. 1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, mely azóta is számos hagyományőrző tevékenység szervezője és támogatója, emellett a moldvai csángók ügyének egyik támogatója.

Az Alapítvány keretében működő múzeum ad otthont annak a tárgyállománynak, melynek csupán töredékét válogathattuk be a kiállítás anyagába. A tárlatot szeptember 15-én, délután fél ötkor Vámos Gabriella és Mogyorósi Ágnes muzeológusok ajánlják majd az érdeklődők figyelmébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!