Kultúra

2017.07.24. 15:25

Csadi Zoltán útra kel az Útirajzokkal - A Kanadában élő magyarok előtt fog fellépni

Torontóban és New Yorkban már biztosan fellép észak-amerikai útján a Bartók színház színművésze és egyben igazgatóhelyettese, aki jövő héten indul útnak.

Szabó Szabolcs

- Alapvetően a Rákóczi Alapítvány magyarországi ügyvezetőjeként indulok Kanadába, pontosabban Torontóba, ám ha már ott leszek, felmerült, hogy játsszak is a kinti magyar diaszpórának. Petőfi Sándor Útirajzok című feljegyzéseiből készült önálló, hetvenperces előadás több szempontból is jó választásnak tűnt. Egyrészt a mögöttünk hagyott kőszínházi évadban debütált a Bartók színpadán, másrészt pedig egy igazán izgalmas, humorral és társadalomkritikával átszőtt darabról van szó, ami a kint élő magyarok számára is érdekes lehet. Valamint számomra is különös jelentősséggel bír, hiszen egy hónapot töltök majd Észak-Amerikában, majd ősszel a dél-erdélyi régióban is körvonalazódik egy kis turné ezzel az előadással, tehát a következő fél év számomra is az utazásról szól majd - mondta el megkeresésünkre Csadi Zoltán színművész, a Bartók színház igazgatóhelyettese, aki elárulta: Torontó mellett New Yorkban is fellép majd az Útirajzokkal és körvonalazódik egy bostoni előadás is.

Petőfi Sándor 1847 május és novembere között jegyezte le májustól novemberig tartó barangolásait Kerényi Frigyes barátjának. A rengeteg humorral, szociográfiai jellemzéssel és tájleírással átszőtt irodalmi értékű közlésekből álló Útirajzokból Csadi Zoltán szerkesztett darabot

Fotó: Ady Géza

- Petőfi Sándor a magyar kultúra egyik védjegyének számít szerte a nagyvilágban. Az Útirajzokban azonban nem nagy költő áll előttünk, hanem egy kalandvágyó 26 éves fiatalember, akit a megismerés és a kíváncsiság vágya hajt kóborlásai során. Feljegyzéseiben a kor magyar társadalmát is megismerhetjük, amelyet némi iróniával, de nagy empátiával mutat be számunkra. Magam is kíváncsian várom, a kinti magyarok miként is fogadják majd az előadást, amelynek szövegvilága azért igencsak sajátos, egyedi - tette hozzá Csadi Zoltán, aki szeptember elején tér vissza Dunaújvárosba, ahol rögtön színházi feladatok is szólítják, hiszen elkezdődnek a Mikrokozmosz című előadás próbái:

- E darab azt próbálja bemutatni, hogy egy gyermek miként is fedezi fel maga körül a világot, hogyan ismerkedik az élet dolgaival, örömeivel, viszontagságaival. A szövegkönyvet a napokban készítettük el a dramaturg kollégával, de természetesen dolgozom rajta az észak-amerikai túra során is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!