Kultúra

2016.04.18. 17:15

Kaptár: földalattnyi rakendroll

Dunaújváros - Az utóbbi öt esztendő tudatos építkezésének köszönhetően a város és a szűkebb térség egyik masszív élőzenei bázisává nőtte ki magát a Béke téri vasműs kapu előtt található Kaptár. Rakendroll - több nézetből. Vissza- és előretekintő kérdezz-felelekünk Tóth Zoltánnal, azaz Tökivel, a Kaptár programszervező mindenesével.

Szabó Szabolcs

- Átböngésztük az utóbbi pár év lapszámait, és ritkán bukkantunk olyan hétvégére, amikor a Kaptár nem kínált volna valami komoly bulit...

- Igyekszünk. Az utóbbi öt évünk egy tudatos építkezésről szólt. Nem titok, hogy próbálkoztunk több irányban is. Jelenleg a kínálat közel 90 százalékát élőzenés koncertek teszik ki, de akad havonta egy hip-hop buli és némi elektronika is. Ráfeküdtünk az élőzenére. Ez egyrészt a meglehetősen széles kapcsolati hálónknak köszönhető, amelyet szorgos munkával gereblyéztünk össze, másrészt számos helyi és térségi zenekarnak is mi vagyunk bázisa. Decemberig nagyjából tele a naptárunk.

Tóth Zoltán, azaz Töki a Kaptár programtervező mindenese - tudatos építkezés (Fotó: Zsedrovits Enikő)

- Az induláskor számítottatok minderre?

- 2011 április közepén is kilenc zenekar nyomult a nyitóbulin. Reméltük, hogy sikerülni fog, de nem vagyunk, voltunk és leszünk jósok, nem láttunk előre. A koncertszervezés mindig rizikó. Néha mi is csak fogjuk a fejünket, hogy egy-egy buli miért működik, a másikon pedig miért csak ötven-hatvan ember van. Az anyagi lehetőségeink részben kötöttek, ám a zenekarokkal mindig egyenesen beszéltünk. Ezeket és ezeket a feltételeket tudjuk biztosítani, ilyen és ilyen anyagi kondíciók mentén. Úgy vélem ezt a hozzáállást a nálunk játszó bandák is elismerik és díjazzák. Természetesen vannak nagy vágyaink és további elképzeléseink, de tisztában vagyunk a lehetőségekkel is. Fokozatosan építkezünk és optimisták vagyunk.

A Nil és Viola Popduo egyik markáns fele (Fotó: Frigyes Szilvia/Kaptár)

- Milyen visszajelzést kaptok a Kaptárról?

- Városszerte még sok ellenérzést, előítéletet tapasztalunk, pedig egy-egy helyi diszkóban több balhé van egy hétvégén, mint nálunk eddig valaha is történt. A zenekarok körében úgy érzem már kivívtunk némi elismerést, több külföldi banda is rendre visszatér hozzánk, pedig nekik sem tudunk fizetni egy buliért 60-70 eurónál többet. Tény, sokat köszönhetünk a törzsközönségünknek, amely évről évre változik, de mindig van egy masszív mag, amely látogatja az általunk kínált koncerteket.

Pengetőerdő - Pénteken és szombaton igazi fesztivállal ünnepelt a Kaptár

Skalakodalom, avagy azok a pentelei srácok - színpadon a Pentele Ska Klub

- Hogyan tovább?

- Szeretnék fejlődni, jobb körülményeket és technikai feltételeket kínálni a fellépőknek és a közönségnek is. Ez nem megy egyik napról a másikra. A Kaptárnak egy igazi jó csapata van, ahol a tulajdonos bármikor felveszi a melósruhát, és én is. Talán ettől is élő és hiteles a Kaptár!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!