Kultúra

2016.12.27. 17:40

Karesz: Treiber Ottó posztumusz kötete

Dunaújváros - A két esztendeje elhunyt Treiber Ottónak újabb könyve jelent meg. Talán még jön több a hagyatékból.

Pekarek János

Karesz - ezt a címet viseli Treiber Ottó dunaújvárosi ügyvéd és író (s mindenekelőtt: egy remek ember) legújabb, sajnos, már csak posztumusz kötete.

A hosszú ügyvédi pálya után késve induló írói életszakasz meglepő sikereket hozott a szerzőnek. Ezt bizonyítja két előző könyve, a Szélben, viharban, illetve a Vihar után címeket viselő köteteinek sorsa: ezekből elfogyott az utolsó darab is.

A bohém kisregény fedele Fotó: Zsedrovits Enikő

A Karesz nem az előző nagyregények hömpölygő stílusát viszi tovább, hanem kisregényhez jobban illően könnyed, magával ragadó elbeszélés. Egy vidéki tanár színes, tékozló, csélcsap életét meséli el - néhol talán túlságosan is ragaszkodva a létező modell életének megtörtént fordulataihoz. Nincs kizárva, hogy mindannyian jobban jártunk volna, ha az író nem ragaszkodik annyira ma is élő forrásának elbeszéléséhez, hanem a maga bölcsességére bízza a történetet.

A Karesz így is elsöprő, bohém, letehetetlen könyv. Tanúság a közelmúlt vidéki magyar értelmiségének látás- és életmódjáról. Ezt a kötetet is a makói Angolsuli Kft. jelentette meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!