Kultúra

2016.02.15. 15:37

Karnevál a Bartókban - Nemes Károly csodálatos velencei álarcai

Dunaújváros - Nem túlzás azt állítani, Nemes Károly álarckészítő kiállításának köszönhetően házhoz jött a Velencei Karnevál. Maszkabál a Bartók aulában.

Szabó Szabolcs

„A történet évekkel ezelőtt kezdődött, mikor először látogattam Velencébe, éppen karnevál idején.

Kora reggel érkeztünk meg. A Canale Grande partján álltam és az ébredező város látványa rabul ejtett. Egy egész napon át róttam az utcákat, apró hidakon és sikátorok százán keresztül, számtalan kirakatban csodálatosan díszített álarcok mosolyogtak vissza rám. Úgy éreztem, hogy nekem kell egy ilyen maszk!" - így emlékszik vissza a kezdetekre Nemes Károly velencei álarc készítő, aki hosszú évek szorgos munkájával kitanulta maszkkészítés mesterségét.

Itt farsangi időszak, így kár lenne kihagyni Nemes Károly művészi maszkjait, amelyek a hónap végéig látogathatók a Bartók aulában. Fotó: Ady Géza

„Az igazi velencei álarc készítésének titkát szigorúan őrzik az olasz mesterek. Nincs sehol egy egzakt leírás. Az alapanyagok beszerzése is nehézséget okozott Gyakran nem is tudtam, mit keresek. Tudtam, mit szeretnék megvalósítani, csak azt nem tudtam, hogyan csináljam. Éjszakákon át bújtam az internetet és kerestem a mások által feltöltött velencei fényképeket, megfigyeltem a díszítések vonalvezetését és próbáltam megfejteni azt, hogy amit látok, azt hogyan, miből készíthették" - olvasható a mester saját honlapján a velenceialarc.hu oldalon.

Nemes Károly remek maszkjai és álarcai február 28-án tekinthetők meg a Bartók aulában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!