Kultúra

2014.05.04. 16:35

Kerámiák a templomban

Dunaújváros - Megérte bőrig ázni, hogy a vasárnapi istentisztelet előtt néhány pillantást vethessünk egy kiállításra!

Pekarek János

Látszatra nagyon egyszerű dolgok Welser Gabriella kerámiamunkái, amelyek júniusig láthatók az evangélikus templom előadótermében.

Látszatra.

Az mondjuk első pillantásra látszik, hogy az alkotó nem kezdő, s nem amatőr a szónak abban az értelmében, amelyben sok úgynevezett profira is használhatnánk: hogy csak családi körben lenne érdemes mutogatni.

Van saját stílusa, összefüggő, egynemű képe a világról, benne istenről és az emberfölötti akaratról. Letisztult és légiesen könnyed(nek tűnő) formákban állítja elénk mindazt, ami ebből tárgyiasítható.

Talán az ötödik vagy hatodik, szenteltvíztartóként is értelmezhető (és szép és letisztult: lásd mint fent) kerámia után ütött szöget a fejembe a gondolat, hogy ez a szépség és egyszerűség, letisztultság és könnyedség valami másnak, valami sokáig tartó, de mindenesetre cseppet sem könnyű gondolkodási és érzelmi folyamatnak a következménye.

Az az összefüggő és egynemű kép a világról, ami stílusának meghatározó elemévé, vagy inkább hátterévé alakult, olyan háttérré, ami előtt markánsan értelmezhetővé válik minden forma, szín és arc, az a kép nem csak úgy jött. Nem véletlenül botlott bele az alkotó, nem oda sem figyelve, mintegy véletlenül gyúrja agyagba e kép részleteit, megjelenéseit, lehetséges körvonalait.

Ha az imént markánsan értelmezhető arcról írtam többek között, akkor térjünk rá az alig három-négy tucat tárgyat bemutató kamarakiállítás vitathatatlanul központi darabjára: arra az arcra, amely e címek nélküli kiállításon akár Jézus Krisztus arca is lehet. Erre utal legalábbis, hogy jó érzékkel és nyilván nem véletlenül a terem főfalán elhelyezett feszület alatt kapott hangsúlyos helyet.

Olyan helyet, aminél hangsúlyosabbat aligha választhattak volna.

E lehunyt szemű, minden öröm és szenvedés fölé emelkedő, mégis valamilyen tisztán érvényesülő átszellemültséget sugárzó arc alighanem szebben közvetíti az alkotó és alkotásai érzelmeit a világról és a világgal kapcsolatban, mint bármely írott szó tehetné akár még egy cím tömörségében is.

Szívbemarkoló az a sugárzás, amely erről a (nem véletlenül) fehér arcról árad a nézőre. Aki legyen bár rossz hangulatban, netán megkeseredett, akár cinikus ember is kénytelen nyugtázni a szenvedést meghaladó, tisztaságot és lelki egyensúlyt: nyugalmat árasztó lelki helyzetet, talán mint egy mindenek fölötti állapot lenyomatát.

Ha az alig kéttenyérnyi mű méretei nem zárnák ki eleve a jelző használatát, akkor tartalma, hatása miatt csak egy szót mondanék rá.

Monumentális.

A többi kiállított kerámia, bár maguk is szépek, közülük a legrosszabb is bőven megüti a kiállítás mércéjét, mégis, inkább csak arra szolgál, hogy tudatosítsa a nézőben: az az arc nem véletlenül született.

Megvan a maga útja....

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!