Kultúra

2014.10.07. 12:20

Két filmmel is ünnepelhet Bernáth Zsolt és csapata

Dunaújváros - A Sherlock Holmes nevében és az Aura is bekerült az október 13-19. között jelentkező Magyar Filmhét versenyprogramjába.

Szabó Szabolcs

Mindkét, lapunkban többször is tárgyalt film rendezője Bernáth Zsolt, és az alkotók többsége is dunaújvárosi, és maguk az alkotások is Dunaújvárosban készültek. Mint arról a DH-nak Bernáth beszámolt: a filmeket megálmodó és létrehozó dunaújvárosi független filmes csapat idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

Munkában a stáb. A Sherlock-forgatáson, a kameránál Szentkuti Tamás, mellette Bernáth Zsolt rendező.

A kezdetben még VHS kamerával forgató stáb az elmúlt két évtizedben összesen 8 játékfilmet jegyzett, kezdetben a horror/thriller zsánerrel kísérleteztek, később vígjátékokat készítettek. Korai filmjeik elsősorban video forgalmazásban jutottak el a közönséghez, ezekre még csak a bulvársajtó figyelt fel a szokatlan műfajválasztás miatt.

Szénási Kristóf és Ungvár Ádám kettőse. Fotó: DH-Archive, Csikós Árpád

Az első közönségsikert a Hasfalmetszők (1999) című horror-komédiával érték el, ezt a filmet már több budapesti mozi is műsorára tűzte. Sohasevolt Glória c. vígjátékukkal (2001) szerepeltek először a Magyar Filmszemle játékfilmes versenyprogramjában. A szerzői jogi problémák miatt dobozban maradt Illúziók című spirituális dráma (2009) után 2012-ben jelentkeztek Sherlock Holmes című ifjúsági mozival. A film a tavaly áprilisában megrendezett Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte „A Legjobb Ifjúsági Film" díját. Az idén februárban bemutatott Aura című sci-fi három külföldi filmfesztiválon is szerepelt (Görögország, Belgium, Anglia), valamint öt erdélyi városban is vetítették.

Az Aura és a Sherlock... is a versenyprogramban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!