Kultúra

2014.09.15. 21:20

Kiállítás az elmúlt évek feltárásainak leletanyagából

Székesfehérvár - A seregélyesi avar kori temető számos sírját kirabolták. Igaz, jó ezerháromszáz évvel ezelőtt. Mégis, a pénteken nyíló múzeumi kiállításon számos érdekes tárgyat láthatunk ebből a korból is.

Házi Péter

A pénteken nyíló kiállítás egy része olyan, Seregélyes mellett feltárt avar kori sírok leletanyagát mutatja be, amelyeket bizonyosan korabeli sírrablók fosztogattak. Ezekből a sírokból a rablások ellenére számos értékes lelet került elő, a halottakat díszes viseletben, ékszerekkel, tárgyaikkal, fegyvereikkel együtt temették el. Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum igazgatója és Kulcsár Mihály igazgatóhelyettes kiemelte, az elmúlt három év régészeti feltárásait, korban azonban közel háromezer évet felölelő kiállítás 17 órakor nyílik meg a Csók István Képtárban.

Kondé Zsófia és Szücsi Frigyes régész a pénteken nyíló tárlat egy-egy darabjával: egy új, fiatal régész generáció tudományos szűrőn is „átment" eredményeit mutatja be a most nyíló tárlat. Fotó: Molnár Artúr

– Habár 2013 óta városi fenntartásúvá vált a múzeum, hatáskörünk a teljes megyére kiterjed, így a mostani tárlaton is a megye több területén végzett ásatásaink leletanyagából tallóztunk. Egy fiatal régész generáció eredményeit mutatjuk meg könnyen érthető, látványos formában, amely reményeink szerint elnyeri a közönség tetszését – tette hozzá Demeter Zsófia. Brájer Éva alpolgármester szerint is olyan látványos kiállításról van szó, amelyre a szülők bátran vihetik gyermekeiket. Az okostelefonok segítségével például kézbe vehetőek lesznek a „kincsek".

Kondé Zsófia és Szücsi Frigyes régészek, a kiállítás kurátorai egy-két érdekességet emeltek ki: bemutatják egy késő bronzkori temetési szertartás helyszínét, de a nagyvenyimi leletek alapján rekonstruálták, milyen lehetett egy avarkori harcos teljes harci díszben. A látogatók Fehérvár monumentális védelmi rendszerével is megismerkedhetnek, amelynek egy darabját, a fahidat tartó cölöpöket 2013-ban találták meg a Varkocs-szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!