Kultúra

2014.09.17. 17:00

Kim Corbisiernek állít emléket a múzeum és a Pepper Art Projects kiállítása

Dunaújváros - Szeptember 25-én, csütörtökön Fészek címmel mutatkozik be a fiatalon elhunyt tehetséges alkotónak, Kim Corbisiernek emléket állító kiállítás az Intercisa Múzeumban.

Szabó Szabolcs

Hanka Nóra, a Kim Corbisier emlékkiállítása kurátora, a Pepper Art Projects projektvezetője egy interjúban beszélt a jövő héten csütörtökön nyíló kiállításról. Az alábbiakban ebből olvashatnak részleteket.

Kim Corbisier egyik munkája.

– A Pepper Art Projects immár negyedik éve foglalkozik fiatal művészek munkáinak bemutatásával és karrierjük támogatásával. Fontosnak tartjuk, hogy a tehetséges alkotók minél szélesebb körben ismertté váljanak. A bemutatáson túl lehetőségeinkhez mérten igyekszünk támogatást nyújtani az alkotáshoz, egy-egy terv megvalósításához és a megfelelő közönséghez való eljuttatásához is. Kim Corbisier kiállítása több szempontból eltér a korábbi munkáinktól, hiszen itt egészen más célokról beszélhetünk. Több mint fél évvel ezelőtt a nagyvenyimi önkormányzat megkeresett minket, hogy a náluk ajándékozás révén lévő Kim Corbisier képeket segítsük bemutatni a testvérvárosban, Altomünsterben. A kiállítás és a hozzá tartozó kiadvány szépen sikerült, azonban mi elhatároztuk, hogy folytatjuk a munkát, mert ez egy olyan életmű, amivel érdemes foglalkozni – fogalmazott a kurátor, aki Kim Corbisier munkásságáról is beszélt:

Szirtes András Kimről készült képe. Fotó: Szirtes András

– Kim Corbiser kiemelkedett kortársai közül, már egyetemi évei alatt feltűnt tehetségével és máshoz nem hasonlítható egyéniségével. A diploma után folyamatosan kapott meghívást csoportos és egyéni kiállításokra, megkapta az európai szinten is komoly elismerésnek számító Strabag-díjat, saját galériása és gyűjtői lettek. Karrierje egyenes ívelt felfelé, és nem csak festőként tartották számon, hanem többek között különböző filmekhez, fotókhoz is felkérték. Munkáit, különösen festményeit nézve gyakran emelik ki a szándékos befejezetlenséget, mely szomorúan rímel az egész életműre. A kollégák, barátok máig szívükben őrzik Kim Corbisier emlékét és természetesen hiányát, sok mű, dokumentum és történet van, mely tovább árnyalja az életművet, és amelyeket két évvel a tragikus esemény után talán könnyebb felkutatni. Kim Corbisier munkái azok közé tartoznak, amelyek nem csak itthon, de külföldön is érvényes formavilággal és üzenettel rendelkeznek.

A kiállítás sok segítőkész kolléga, gyűjtő és barát közreműködésével jött létre. Művekkel, dokumentumokkal, bővítették folyamatosan a tárlat anyagát, így több olyan alkotás is látható lesz, amelyet eddig kevésbé ismerhetett a közönség. Az egyik legizgalmasabb részt azok az interjúk képezik, melyeket a kollégákkal és barátokkal készítettünk – mondta el Hanka Nóra. A kiállítást jövő héten csütörtökön 19 órakor Fehér Dávid művészettörténész ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe az Intercisa Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!