Kultúra

2015.04.28. 17:29

Kisplasztikákból nyílik tárlat Ráckevén

Dunaújváros/Ráckeve - Gombos István ötvös- iparművész eddigi pályafutását bemutató tárlat nyílik Ráckevén.

Mint arról már korábban olvashattak lapunkban, nagyszabású tárlatra készül Gombos István Ferenczy Noémi-díjas és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművész, aki egyben városunk humán alpolgármestere. Meghívást kapott ugyanis egy önálló kiállításra a ráckevei Árpád Múzeum Keve Galériájába, ahol a kisplasztikákból álló életművet május 7-től június 21-ig tekinthetik meg a látogatók.

Gombos István 2009-ben készült Ősvirág című munkája is látható lesz a május 7-től Ráckevén. Fotó: DH-archive

A tárlat a művész három főbb korszakát mutatja be: az 1970-es évek közepétől 1990-ig, a ›90-es évektől az ezredfordulóig, és az azt követő időszakban született alkotásokat. A műértők szerint Gombos István kisplasztikái, szobrai mind élő organizmusok. Legyenek azok konstruktív, geometrikus formarendű kompozíciók, oldottabb, amorfabb elemeket tartalmazó organikus művek, vagy épp „figuratív szobrok", mobilszobrok..

Pályatársa, Gáspár Aladár így vélekedett róla és műveiről:

„Mindig történik rajtuk, bennük, köztük egy folyamat... Egyszer a mértéktartó ész diadalától ragyog, máskor drámaian feszült, fájdalmas helyzetet éreztet, de mindig harmóniában végződik"

A kiállítást a jövő héten, május 7-én 17 órakor a ráckevei Keve Galériában dr. Dorkota Lajos a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Dunaújváros díszpolgára nyitja meg. További hír, hogy idén is megrendezik hazai ötvös- iparművészeti ág legrangosabb hazai tárlatát, a tizedik ötvösművészeti Biennálét, amelynek kiállítói közül nem maradhat ki Gombos István sem, aki éppen Ráckevén, 2004-ben az V. Ötvösművészeti Biennálé szakmai-díjazottja lett. A ráckevei tárlat megnyitóján közreműködik Burkovics Márton, a Sándor Frigyes Zeneiskola tehetséges növendéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!