Kultúra

2017.03.12. 18:15

A felgombolyított emlékezet

Dunaújváros/Budapest - Két friss tárlattal is jelentkezett a napokban Kiss Anna képzőművész. Szerencsénkre az egyik a Bartók aulagalériájában látogatható.

Szabó Szabolcs

Helyben legutóbb 2015 májusában, az Intercisa Múzeumban jelentkezett bővebb lélegzetvételű önálló kiállítással Kiss Anna, a "storry-telling" címen futó tárlathoz pedig az alábbi mankóval szolgált a műértő kurátor Zsinka Gabriella: "...kiállítása egy régi varrósdobozra emlékeztet, ha egyszer az ember leemeli a fedelét, végig kell gombolyítani a szálakat."

A "dunaújvárosinak" becézett képzőművészeti szcéna egyik meghatározó és elismert szereplője lett az utóbbi években Kiss Anna, aki márciusban Pesten és Újvárosban is önálló tárlattal jelentkezett. Munkatársunk e felvételeket a múlt héten pénteken a Betekintés című tárlat megnyitóján készítette a Bartók Aulagalériában

Nos, eme bizonyos szálak továbbgombolyításához több mint ajánlott elmerülni a múlt héten pénteken, a Bartók aulagalériájában bemutatkozott Betekintés című gyűjtés tekintélyes kínálatában, hiszen Kiss Anna utóbbi 5-6 évének munkásságából ad jókora jelentést.

- Számomra is fontos ez a kiállítás, hiszen arra késztetett, hogy egyben lássam az elmúlt évek egyfajta kivonatát, amelynek fő vezérfonala a transzparencia, az emlékezet lenyomatainak értelmezése, amelyet a transzparens anyagokkal történő kísérletezés és képalkotás jellemez - mondta el lapunknak az alkotót, akit e szavakkal is méltatott a pénteki megnyitón munkáinak ismerője, a pályatárs, Kelemen Marián Éva: "Kiss Anna a tudománynak egy másik területét választja. Véleményem szerint, ez pedig a kémia. Lubickol a sokféle anyag által keltett véletlenszerűségben. Persze ezeket az anyagokat ő választja ki, és kísérletei által válnak igazán megbízható, tudatos társaivá, segítőivé a munka során. Ezek által lesznek képei légiesen könnyedek, tünékenyek és valójában varázslatosak." A legfrissebb Kiss Anna-munkákért azonban irány a főváros, a Veder utca 14., az Amadeus Művészeti Alapítvány kiállítótere, ahol a hónap elején debütált az Átrendezett emlékek című tárlat, amely az alábbi kérdések mentén folytatja a fent már említett emlékgombolyítást: Lehetséges lenne jelenidejű következtetéseket levonni az emlékekből, kollektív párhuzamokat húzni a személyes történetekből, esetleg feltárni a "hiány" miértjeit és mélységeit? A válaszokat március 23-ig kutathatjuk az Amatárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!