Kultúra

2017.04.26. 18:01

Kiváló borok versenye Dunaföldváron

215 bormintával neveztek a borászok a szombaton megrendezett Duna menti Települések Borversenyére. A Szent Rókus Borlovagrend immár kilencedik alkalommal házigazdája ennek az eseménynek.

L. Mészáros Irma

A Föld napján a festői várudvaron, az Ispánházban tartott borbírálat megnyitóján a földvári borlovagok ceremóniamestere, Balogh Tamás - miután köszöntötte a vendégeket - komoly és humoros szavakkal tisztelgett mindazok előtt, akik megtermelték a szőlőt, amiből a bor készült. Megidézte a bibliai növényt megmentő Noét, s elhangzottak a borral kapcsolatos népi bölcsességek is. A borversenyt hivatalosan Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere nyitotta meg.

A délelőtt folyamán hét bizottságban jól képzett ítészek kóstolgatták a több mint húsz, Duna menti településről érkezett borokat. Dunaföldváron kívül a többi között Dunaszentmiklós, Lábatlan, Süttő, Adony, Perkáta, Dunaújváros, Kisapostag, Bölcske, Madocsa, Paks, Solt, Dunapataj pincéiből került a palackokba bor. A bizottság elnöki feladatát Béleczki Mihály, a Magyar Borrendek Országos Szövetsége Szakmai Bizottságának elnöke, a kiskőrösi borrend nagymestere látta el. A borbírák között tevékenykedett dr. Szabó Géza PhD, a Pécsi Tudományegyetem TK Turizmus Tanszékének vezetője, a Somlói Borrend tagja; Szűcs Zoltán, a budafoki Promontorium Borlovagrend nagymestere; Font Magdolna, a soltvadkerti borlabor vezetője, Mosonyi Pál, a szekszárdi borlabor vezetője, Kisari István, a kecskeméti Mathiász János Borlovagrend tagja. De földvári borbírálók is voltak: dr. Sűrű János és Kelemen Róbert.


Három kategóriában hirdettek eredményt: a húszpontos minősítő rendszerben 37 bor lett aranyérmes, 84 minta ezüst, 65 pedig bronz minősítést kapott. A rozé kategóriában a dunaszerdahelyi Kősziklás Borászat pinot noir bora lett a legjobb, sőt a fehérek között is az ő királylánykájuk győzött. A paksi Fritz János készítette cabernet franc kapta meg a Duna menti települések legjobb vörösbora címet. A földvári borlovagok között Tóth Géza shirazja érte el a legjobb helyezést, így a következőkben ez a bor viselheti a Szent Rókus Borlovagrend zászlós bora címet. Az ünnepélyes eredményhirdetést és díjkiosztót május 1-jén a Szent Rókus-kápolnánál tartják.

A vendégek elismeréssel szóltak a Dukai István vezette borlovagrend jól szervezett rendezvényéről és a borminták minőségéről. Béleczki Mihály kérdésünkre kiemelte, hogy a fehér és rozé borok többsége érett, erejük teljében lévő nedű gazdag illattal és zamattal. A vöröseknek az elmúlt évi időjárás következtében a savösszetételük miatt több idő kell, hogy elérjék az elvárt színvonalat, de nagy potencia rejlik bennük.

A borverseny résztvevőit reggel - Jákli Viktor támogatásával - gazdag terített asztal várta a borrend székházában, a bírálat végén pedig baráti beszélgetés közben értékelhették a napot. Megebédeltek a résztvevők, majd megkóstolhatták Tóth István borlovag, főpohárnok finom süteményeit is.

Dunaföldváron a Gallai Sándor által elindított Szent Rókus Borlovagrend tizenhárom éve működik, s őrzi hagyományait. 2008-ban Vorák József, a második elnök szervezésében rendezték meg az első borversenyt. S ahogy Dukai István, az egyesületet hat éve vezető nagymester ígérte, jövőre a jubileumi bírálaton is számít a szakemberekre, akik a búcsúzáskor kifejezték: öröm volt itt együtt dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!