Kultúra

2014.06.03. 14:30

Kiváló produkciók a táncszínházi előadáson

Zsúfolásig megtelt a dunaföldvári Művelődési Központ színházterme. Nem az eső elől húzódott be a csaknem háromszáz ember, hanem a „Bár emlékezete maradjon meg” címmel meghirdetett táncszínházi előadásra érkeztek az érdeklődők.

L. Mészáros Irma

Jöttek Paksról és Budapestről, de természetesen a helybéliek is. Táncosok, a népi kultúra és a tánc kedvelői, s mindazok, akik ismerik és szeretik Appelshoffer Jánost. Mert ez az ő táncszínházi produkciója volt. E darab nem az általa vezetett helyi Ördögszekér Táncegyesület bemutatója, hanem a Honvéd Táncegyüttes mai és egykori táncosaival dolgozott a koreográfus, s hívott két külsőst, köztük Kovács Zoltánt, saját neveltjét az Ördögszekérből. A koreográfus szerkesztőtársa, a darab szövegírója Novák Péter.

Volt valami bensőségesség az egész előadásban: őszinte, természetes beszéd, meghitt vallomás, szembenézés. És ritmus. Lábak, karok lendülése Mert „dübörög az élet”! Főleg a „szakmai nyugdíjas” táncművész emlékeiben, s belül – a lélekben. Hatalmas érzelmi hullámzást tapasztalhat a néző: humort és öniróniát, vágyakozást és lázadást, tragikusságot és emelkedettséget.

Az indító képben egy botot faragó embert látunk a félhomályban. Küszködik. Látszik, hogy ez nem az ő terepe. Pedig a bicska jól működött annál, akitől kapta. Most meg már lötyög... Így van valahogy az emberrel is. Valaha működött, szárnyalt, ma már nem megy.

Négy hónap szárnyalás fönt a fényben, négy nap mélyrepülés lent a sötétben. Négy nap pokoljárás, a cél a Golgota, hol minden elsötétül, s a szívnek ketté kell szakadnia – olvasható a színlapon a darab mottója.

Hogyan lehet elfogadni, hogy felborult a test és lélek harmóniája, s azt, amit belül érzünk, már nem egészen tudjuk megvalósítani a testünkkel? Mi a közösség szerepe ilyenkor, s mi az egyén lehetősége? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a darab közben.

Mester és tanítványa – Appelshoffer János és Kovács Zoltán kettőse a színpadon (Fotó: Amatőr Felvétel)

Csodálatosan szép jeleneteket látunk, ahol a néptánc nem egyszerűen a múlt egy darabja, hanem szervesen a jelenbe illeszkedő elem, az élet része. Mert a tánc kifejezi a vágyat és szerelmet, a nőhöz és a közösséghez való viszonyt, a rítust és a virtust, az élet értelmét. A fiatalabbak most már magasabbra ugranak, gyorsabban járják a sűrűt, mint az emlékező mester, de a főszereplő (Lányi Attila) színpadi mozgásában ott van minden: az elődök tapasztalata, az évszázados falusi kultúra érzelmi mélysége. A táncművész ezt vitte tovább. Amíg vihette. Csakhogy egyszer mégis véget ér a tánc, a zene s az élet. Hogy lehet ezt elfogadni? Csak abban a tudatban, hogy nyomot hagyunk a világban. Ahogy mi folytattuk, amit más elkezdett, az egyén nyomába is lép valaki... (még akkor is, ha 43-as). Csak úgy tud megnyugodni a lelke, ha mindent sikerült átadnia. A tanítvány megkapja kalapjába a bokrétát, átveszi a ritmust. A tanítványok ünnepi ruhába öltöztetik a mestert.

A zárójelenetben már az egykori tanítvány irányítja a próbát, a ruhák már nem a klasszikus hagyományos viseletek, mint az első rész moldvai, gyimesi és széki viseletdarabjai, hanem pólók, színesek, feliratosak De a hát egyenes, a láb emelkedik, a kar lendül, a tenyér csattan, a sarok koppan. Bár van valaki, akinek csak az a dolga, hogy botjára támaszkodva, a nagy Útnak indulás előtt még szemlélje ezt a táncot, érezze és élvezze ezt a dobogást – még egy ideig. Sokértelmű üzenete van itt mindennek: a ruháknak, a plasztikus mozgásnak, a tekinteteknek, a fényeknek és árnyékoknak, az együtt táncoló közösségnek, a zenének és a szónak.

A hosszan tartó taps az est minden résztvevőjének kijárt, de Appelshoffer Jánosnak különösen. S mintha a koreográfia része lett volna, felhangzik a nézőtérről a régi széki köszöntő, amelyet aztán együtt énekel néző és szereplő: – Sok születésnapokat vígan megélhess, napjaidat számlálni ne légyen terhes. Az ég harmatja szívedet újítsa, áldások árja házad elborítsa. 
Nyomot hagyni – hallottuk. Ez az előadás nyomot hagyott a nézők lelkében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!