Kultúra

2016.01.28. 18:46

KMI: egy izgalmas év előtt

Dunaújváros – Nehéz, de szakmai sikerekben gazdag évet zárt a város egyik vezető kulturális bázisa, a Kortárs Művészeti Intézet.

Szabó Szabolcs

Az intézmény szakmai stábjában dolgozó hölgyekkel az előttünk álló naptári év programjáról és terveiről beszélgettünk. A tavalyi év szeptemberétől három hölgy vezeti a nemzetközi színtéren is ismert és elismert Kortárs Művészeti Intézetet. Nagy Annamária művészettörténésszel, Zsinka Gabriella művészeti vezetővel és Deák Nóra intézményi vezetővel a január 22-én zárult Rendezetlen nőügyek című csoportos kiállítás után ültünk le beszélgetni.

– Egy jó és számos elismerést hozó kiállítási évadot tudhatunk magunk mögött. Fontos kiemelni, hogy gyűjteménybővítésre is pályáztunk. Ennek köszönhetően nagyon fontos hazai kortárs alkotásokkal fog gyarapodni, a már eddig is komoly minőséget mutató helyi kollekciónk. Nemcsak következetes gyűjtési politikát szeretnénk folytatni, hanem elképzelésünk fontos része, célunk a gyűjteményt a közeljövőben itthon és külföldön is több helyen megmutatni, ezáltal erősíteni a Kortárs Művészeti Intézet pozícióját és kapcsolatrendszerét – mondta el Zsinka Gabriella, aki a tavalyi év történéseihez kapcsolódóan hozzátette, – A KMI-t 2015 nyarán komoly vízkár/beázás sújtotta. Mindez eléggé határozott műtárgyvédelmi intézkedéseket igényelt. Ezáltal nagyon sok előre beütemezett  munkákat módosítani kellett. Ennek ellenére az idei évre vonatkozóan szeretnénk egy színes és izgalmas kiállítási évadot kínálni az érdeklődőknek, amely természetesen kiegészül majd számos egyéb kulturális programmal: irodalmi estek, felolvasások, múzeumpedagógiai projektek, kortárs és könnyű zenei koncertek. Lapunk természetesen arra is kíváncsi volt, milyen finanszírozási környezetben folytathatja a munkát a KMI. Deák Nóra és Zsinka Gabriella szerint, biztató fejlemény, hogy az idei évet tekintve nőhet az önkormányzati támogatás.

A városi költségvetési tervezet szerint 20 százalékkal nő majd a KMIra fordítandó összeg, mindez éves szinten 18 millió forintot tesz ki, ám így is nagyon szigorú gazdálkodásra készteti az intézményt. Az évad első páros kiállításáról, valamint a Varázsceruza-projektről Nagy Annamária beszélt a DH-nak: Február 5-én, pénteken este mutatkozik be Karácsonyi László Hakni és Martinkó Márk Zárt kert című kiállítása. A festő szakon végzett Karácsonyi László, vagyis Les Xmas (Leslie Christmas) ösztönszerűen válogat a műfajokból, nem téve különbséget a tradicionális és az újszerű között. A művészettörténet ikonikus alkotásait önfeledten dolgozza át, az ikonográfia ugyanúgy forrása művészetének, mint a kortárs tárgykultúra.

Lapunknak a Kortárs Művészeti Intézet szakmai stábjában dolgozó három hölgy, Deák Nóra,Zsinka Gabriella és Nagy Annamária beszélt az elmúlt év sikereiről és az idei tervekről Fotó: Zs. E.

Gyakran hoz létre objekteket, gyerekjátékokból épít kompozíciókat, a humort sem nélkülözve. A Kortárs Művészeti Intézetben rendezett Hakni című első önálló kiállításán Karácsonyi László videómunkáiból, festményeiből, objektjeiből látható izgalmas és játékos válogatás, annak a fesztelen kreativitásnak a jegyében, amely művészetét alapvetően jellemzi. Martinkó Márk dunaújvárosi fotográfus 2007-ben kezdett komolyan foglalkozni a fotózással. Tanulmányait Budapesten végezte, 2012 óta tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, valamint a Hibaista Klubnak. Habár a fővárosban él és dolgozik, a helyi közönség számos csoportos tárlatról ismeri műveit, dunaújvárosi gyökerei művészetében is vissza-vissza köszönnek. A Zárt kert című kiállítás az első önálló megjelenése a Kortárs Művészeti Intézetben. A tárlaton fotósorozatokat és videóinstallációkat láthatnak tőle a látogatók, amelyek a természet, az ember és az épített környezet viszonyait, a technoszféra természetét járják körül.

Február 6-án, jövő héten szombaton 10 órakor indult útjára a gyerkőcök számára szervezett Varázsceruza meseíró és meseillusztrátor klub. A február 6-án kezdődő műhelymunka heti rendszerességgel, szombatonként 10 órától várja az általános iskolák harmadik, negyedik és ötödik osztályos tanulóit. A foglalkozásokon Kálnay Adél József Attila-díjas író, pedagógus és Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművész segítségével írják meg a gyerekek meséiket és készítik el a hozzájuk kapcsolódó illusztrációkat. Az alkotófolyamat segítséget nyújt a gyerekeknek abban, hogy jobban megismerjék önmagukat és egymást, valamint nyitottá váljanak az őket körülvevő világra, miközben felszabadultan bővítik szókincsüket és fejlesztik vizuális készségeiket. Ebből is kitűnik, milyen gazdag programcsokrot kínál a 2016-os évben a Kortárs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!