Kultúra

2014.04.10. 13:50

Huszonöt éves a Versbarátok Klubja

Dunaújváros - Április 12-én 16 órától a Dózsa Mozicentrum Galéria Jazz klubjában jubilálnak a Dunaújvárosi Versbarátok, 19 órától hab a tortán a Quimby Teátrum a nagyteremben. Kiss Kálmán alapító klubvezetővel költészetünnepre készülünk.

Szente Tünde

Vida Galambos Margit kezdeményezésére alakult meg a Pantaleon Kulturális Egyesület, amely a művészet legkülönfélébb ágait foglalta magába. Kiss Kálmán az irodalmi részlegét vezette, ami nem mellesleg a korábban létrehozott Kassák Körből nőtte ki magát. Az egyesület megszűnt, de az irodalmi vonal Versbarátok Klubjaként működött tovább:

- Irodalmi műhelyünkben a tagok mesterségbeli tudást szereznek, megvitatják egymás alkotásait, s a műveik a szélesebb közönség elé is jutnak. Így látott napvilágot elsőként Egresi Zsuzsa Írás a löszfalon verseskötete - meséli a tanár úr.

A klub alapító-vezetője, Kiss Kálmán tanár úr

A klub alapító-tagjai közül néhány név: Trencsényi István, Pálinkás István, Feltóti Sándor, Horváth Kamill, Dezső Éva. Később talált rájuk többek között Boór János, Barna József és Krausz István. A kilencvenes évek első felében egyre többen lettek, fiatalok is csatlakoztak, sőt irodalmi folyóiratot is szerkesztettek Küllő címmel. Megjelentették első antológiájukat, a Pengető -t. Teltházas költészetünnepeiken megfordult a Kossuth-díjas Ágh István, Baranyi Ferenc, Gyurkovics Tibor, Varró Dániel:

- Mivel a múzsák testvérek, a poézist összekötjük a piktúrával és a muzsikával. Amikor Nagy Lászlóról emlékeztünk, a költő grafikáinak sokasága borította a falakat, s a közönség egyszerre élvezhette az irodalmat és a képzőművészetet. Időnként fiatal rockzenészeket is szerepeltettünk, később Kasó Tibot jóvoltából minden rendezvényünkön szólt a muzsika. Tibor rengeteg verset zenésített meg, ma már országos hírű dalnok. Kiadtuk a Vízmosta kövek lemezt, amin vele együtt Rejtő Hajnalka és Tükör Balázs is közreműködött. Rendszeresen összekapcsolódtunk a Quimby zenekar dunaújvárosi szerepléseivel, szép és mámoros pillanatok voltak ezek: mulattak a múzsák - mondja büszkén a zenekar frontembere, Kiss Tibor édesapja.

Kimozdultak a városból is, közülük többen az ország legkülönbözőbb településein szerepeltek, Kapolcson, Villányban, Badacsonyban. Feltűntek néhányszor a Magyar Televízióban, a Duna Tv csatornáján, közülük páran a Miskolci Irodalmi Rádió és az Elektronikus Könyvtár állandó tagjai, többen a Versek egymás közt legutóbbi antológiájukon kívül országos gyűjteményekben is publikálnak. Fazekas Imre Pál nem kis sikerrel állandóan járja az ország iskoláit, könyvtárait, hogy bemutassa verseit.

Archív képünk a dunaújvárosi Versbarátok klubjának rendezvényén készült, az Intercisa múzeumban – a múzsák jól megférnek egymással.

A versbarátok meg sem tudják számolni, hogy hány egyéni verseskötetük jelent meg és kapott érdemes figyelmet. Befogadták a szépprózát is, tagjaiktól tudnak mutatni novelláskötetet és regényt is. Egy osztrák kiadó jelentette meg Katus Ferenc nagylélegzetű mítoszregényét a Toronyváros -t.

Az alapító-vezető a legjobban annak örül, hogy a tagok önállóbbak lettek, és magabiztosan járják egyéni útjukat. Példaként említi Bujáki Lívia gyermekverseit, amelyeket úgy értékel, hogy szinte Weöres Sándor-i magasságokba emelkednek , kötetei kaphatók a nagy könyvesboltokban, s klubtársuk a gyermekvers antológiákban a magyar költészet legnagyobbjainak társaságában szerepel. Újabban Rinyu Nóra színesíti a rendezvényeiket szürrealista verseivel, élvezetes táncával és szép énekével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!