Kultúra

2016.08.09. 20:10

Komoly sikerek Krakkóban - A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes vitte a város jó hírét

Krakkó/Dunaújváros - A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes hétfőn este érkezett haza Lengyelországból, egy nemzetközi folklórfesztiválról. Az együttes egyik szakmai vezetője, Suplicz Mihály mesélt a hétvégéről.

Balla Tibor

Suplicz Mihály elmondta, már régóta keresték a lehetőséget, hová tudna elmenni a Munkásművelődési Központ égisze alatt működő Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes külföldre. Az idei évre kapott támogatásuk szabadon felhasználható volt. Így tehát a város támogatását a Vasas alapítványán keresztül igyekeztek egy olyan célra felhasználni, amellyel sok idő után újra elutazhattak külföldre, vonzóbbá tehették a fiatalok számára az együttest. A dunaújvárosi táncosok így jutottak el a színvonalas nemzetközi fesztiválra Krakkóba, ahol öregbíthették a város és a csapat jóhírét. A IV. Nyári Összművészeti Ünnepre tizenhárom országból érkeztek fellépő csoportok.

Az összességében négynapos turné arra is kiváló volt, hogy egy kicsit összekovácsolja a Vasas idősebb és fiatalabb tagjait

A szombat esti fellépést az együttes szakmai vezetője a Petőfi liget műsorainak hangulatához hasonlította, hiszen a város egy külső kerületében, a Visztula partján egy szabadtéri színpadon léptek fel az együttesek. A program erősen belenyúlt az éjszakába is, este tizenegykor még hangos volt a színpad és a környéke. A vasárnap esti műsor már komolyabb helyszínen zajlott egy fedett stadionban. Itt már egy lényegesen nagyobb színpadon léptek fel. Az est különlegessége az volt, hogy mivel ugyanazon a helyszínen szolgálták fel a vacsorát, az összes együttes megnézte a többiek műsorát. A Vasas összesen harminchat fővel utazott Krakkóba, amibe beszámítandó a Borzavári Róza vezette VirágOm Együttes is, amelynek tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Ők úgy keveredtek a Vasas mellé, hogy a táncegyüttes vezetői szerettek volna egy fiatal, feltörekvő együttesnek lehetőséget adni a városban egy ideje már futó felnőtt táncházi programjukban. Most az együttes kíséretére is bevetették őket. A Vasas felnőtt, és ifjúsági tagozatából összeállt utazó küldöttség három táncot vitt magával: mezőföldi, szilágysági és szatmári táncokat adtak elő. A nemzetközi fellépők között - összművészeti fesztiválról lévén szó - akadtak, akik csak kórust hoztak, de volt török dobegyüttes, hastánccsoport is.

A szakmai vezető, Suplicz Mihály is büszke az együttes tagjaira Fotó: Zsedrovits Enikő, Mihaldinecz Blanka, Suplicz Mihály

Kovács Dóra és Mérei Csenge is büszke, hogy a Vasas tagja lehet

Suplicz Mihály elmondta, a szlovákokkal közös szálláson voltak, és elég hamar kiderült számukra, hogy a két kultúra elég közel áll egymáshoz, ugyanis, amikor a szlovákok próbáltak, akkor ők énekelték a szlovák dalokat magyarul. Vasárnap este már egymásnak tanították saját táncaikat, aminek egy össztánc lett a vége. Kováts Rózsa, a Munkásművelődési Központ igazgatója találkozott többek közt a lengyel nagykövettel, aki mindkét műsorukat megnézte, tőle is és összességében mindenhonnan nagyon pozitív visszajelzések érkeztek.

A gálán a részt vevő országok mind egymás mellett álltak. Középen Suplicz Mihály a magyar zászlóval

Az üveges tánc a külföldi közönség előtt mindig nagy sikert arat

A táncosokat elkísérte Hingyi László, a város kulturális és sportbizottságának elnöke is. Véleménye szerint nagyon szépen szerepeltek a Vasas táncosai, büszke is volt rájuk, hiszen a legnagyobb közönségsikert ők aratták, de több nagykövettel is felvették a kapcsolatot, már vannak meghívásaik is, így nagyon eredményes volt az útjuk. Ilyen élményben soha nem részesültem. Mindkét fellépést szinte megkönnyeztem, olyan volt a siker - mondta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!