Kultúra

2016.03.07. 18:09

A Viadana kamarakórus fellépése dr. Pad Zoltán vezetésével

Dunaújváros - Pályafutása egyik legszínvonalasabb koncertjét adta a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Viadana Kamarakórusa vasárnap késő délután az evangélikus templomban.

Balla Tibor

A Kurucz Gergely karnagy vezette zenei társulás már jónéhány hazai és külhoni fellépésen és megmérettetésen van túl. Ezúttal egy újfajta kihívást provokáltak maguknak. A vasárnap esti fellépésük volt eleddig az egyetlen közel húszéves fennállásuk alatt, amikor nem az együttes vezetője tanított be, és dirigált egy hangversenyüket.

Erre a feladatra nem is akárkit kértek fel, az ország vezető énekkarának, a világhírű Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagyát, dr. Pad Zoltánt invitálták meg az elmúlt hétvégére, hogy tapasztalatát adja át, és tehetségével segítse egy méltó előadáshoz a megszállott énekesekből álló kórust. A neves szakember, hazai és nemzetközi kurzusok, intézmények oktatója, nemzetközi versenyek zsűritagja örömmel fogadta el a meghívást, hogy három napon át együtt dolgozzon a magának elismerést, és hírnevet szerzett dalárdával.

Dr. Pad Zoltán nem csak dirigált, előtte tanított is

Az első etapban egy estén, és egy maratoni délutánon át készültek a második etapra, a koncertre, az evangélikus templomban, melyen egy ősbemutatót is megszólaltattak. Már a próbák is rendkívül jó hangulatban zajlottak, hamar kiderült, a karnagy nem csak neves szakember, de ember is, akinek jó humora van. Mint azt meg is tapasztaltuk, a próbákon rengeteget tanultak a fiatal kórusvezetőtől, aki a szokásostól kicsit eltérő beéneklések, torokbemelegítések mellett szerzőről, műről is elárult egészen apró részleteket is, a kórust pedig olyan mélységekig hatolva irányította, hogy mit gondoljanak, merre nézzenek az adott mű előadása közben.

Nem csoda tehát, ha vasárnap késő délután meglehetősen gyakran csattant fel a szűnni nem akaró vastaps az evangélikus templomban a kicsit kurta, ám annál színvonalasabb koncerten. Az est gerincét Palestrina nagyszabású miséje, a Missa brevis adta, melynek főbb tételeit maga az együttes vezetője énekelte elő. A kétnapos együttes munkának köszönhetően ritkán hallott finomsággal, és szépséggel szólalt meg a Kyrie, a Gloria, a Credo, a Sanctus és Benedictus, valamint az Agnus dei a kilenc férfi és tizenegy nő ajkai közt. Az est második felében a lüktető dinamikájú John Dowland szerzemény, a Come, heavy sleep után a kortárs magyar szerző, Szabó Barna Come, heavy sleep című darabja ősbemutatójának tapsolhatott a templom teltháznyi közönsége. Két Purcell darab után végül két Duruflé művel zárult az est, a közönség tetszésnyilvánítása mellett. A két karnagy boldogan köszöntötte egymást, s köszönték meg a közös munkát.

Üröm az örömben, hogy rossz nyelvek szerint ez volt a Viadana utolsó fellépése.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!