Kultúra

2015.02.24. 16:00

Könyv minden magyar falunak

Adony - Decemberben jelent meg Menyhárt Ferenc - Zsiros Mária: Atyafiságos üdvözlettel! Cecének és minden magyar falunak című szociográfiája.

Szente Tünde

A tavalyi cecei díszbemutatót követően a közelmúltban az adonyi Közösségi Kulturális Központban kis ünnepség keretében mutatták be a kötetet. Már maga az ünnepség testi-lelki felüdülés volt, amelyen a kultúrának kiemelt szerep jutott. Nagy János Csenge Radnóti Miklós: Nem tudhatom... című versével hangolta az esemény közönségét, a Lélekmentők Kamarakórus pedig a program elején és zárásaként Bálinthné Sándor Andrea karvezetésével lépett a pulpitusra. A szerzőkkel folytatott pódiumbeszélgetést az Alapfokú Művészeti Iskola tehetséges növendékeinek szereplése gazdagította. Pletser Krisztián hegedült, Stéfeli Zsófia, Bereczky Dániel, Leith Kitty zongorán játszott, Ármai Borbála fuvolázott. Bereczky Bence pedig kürtjátékával nyűgözte le a közönségét. Felkészítő tanáruk és zongorakísérőjük Bernád Gyöngyi.

A kötetbemutató pódiumbeszélgetés során a szerzők meséltek a téma- és műfajválasztásukról, a hagyományos vidéki-paraszti társadalom átalakulásáról.

A rendezvény végén a Lélekmentők Kamarakórus gyűrűjében a szerzőpáros, dr. Zsiros Mária (jobbra) és dr. Menyhárt Ferenc. Fotó: Szente Tünde

– Ezzel a kutatással a szerzők a magyar vidék felemelkedéséért tettek, méghozzá nem egy fizetett, megrendelésre készült tanulmányban, ami külön növeli a munkájuk értékét – hangsúlyozta Ronyecz Péter polgármester ünnepi köszöntőjében.

Szabó Gyula plébános atya megáldotta a kötetet, de előtte azt kívánta, hogy annak elolvasása szellemi és testi örömet adjon minden olvasónak.

A pódiumbeszélgetés során a szerzők elmondták, hogy kezdettől fogva szociográfiában gondolkodtak. A könyv sok tekintetben kritikusan fogalmaz, Horváth János professzor szavaival élve „meg-megcsipkedi ugyan az atyafiak fülét, de a másik kezével meg is simogatja az üstöküket igazi testvéri, atyafiúi szeretettel". A kötet az elmúlt 30 évet vizsgálva, sokat foglalkozik az életmóddal, a közösséggel, de az öregedés és a cigányság helyzetének kényesebb témáit sem kerüli meg. Miként a gazdasági kérdések is nagy teret kapnak, közülük kiemelten a Téesz-világ és annak megszűnése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!