Kultúra

2016.10.03. 19:20

Megkezdődnek a Országos Könyvtári Napok

Dunaújváros/Dunaföldvár - Mindkét városban programokkal zsúfolták teli az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatát.

Balla Tibor

A József Attila Könyvtárban a mai nap a Zöld könyvtár nevet kapta. A kínálat: játékos környezetvédelem óvodásoknak, háztartási tippek szülőknek, ÖKO-TESZT a gyermekkönyvtárban és a Béke fiókkönyvtárban, majd 18 órakor az X, Y, Z generációk és az olvasás címmel Tari Annmária pszichológus tart előadást a felnőttkönyvtárban.

A szerdai könyvválasztó kínálata: tini sarok - középiskolás olvasókör, olvasópályázat indítása olvasópróba néven a gyermekkönyvtárban és a Béke fiókkönyvtárban, majd 16 órakor Baksa László rendhagyó történelemórája a gyermekkönyvtárban Aradi vértanúk címmel.

Az Országos Könyvtári Napokon általában amnesztia hetet is hirdetnek (képünk illusztráció) Fotó: Ady Géza

A csütörtöki múltidéző-ben: különleges könyvek bemutatója a gyermekkönyvtárban, 16 órakor a Szalki-sziget fotópályázat eredményhirdetése, kiállításmegnyitó, 17-kor A mi szigetünk című könyv bemutatója - Éberhardt Béla előadása.

Könyvtári legek pénteken: Embermesék, tündérmesék - Kálnay Adél könyvbemutatója a gyermekkönyvtárban 15 órakor, majd egy órával később mesedélután a környezetvédelemről a Béke fiókkönyvtárban.

Szombat: Mozdulj ki! - barangolás a cimbora ösvényen a gyermekkönyvtárban. Vasárnap: könyves vasárnap.

Gazdag és érdekes programokkal várják a könyvbarátokat Dunaföldváron is. Ma 17.30-kor az Olvas-Lak avatásával kezdődik az Országos Könyvtári Napok helyi rendezvénysorozata a Béke téri díszkút mellett. A Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár ezzel csatlakozik a Végy egy könyvet - tégy egy könyvet mozgalomhoz. Ennek keretében a nyugat-európai országokban már elterjedt és sikeres közösségi könyvespolcok mozgalomhoz hasonlóan bárki tetszés szerint választhat a könyvespolcról, beleolvashat, elviheti és otthonról hozott, már elolvasott könyvvel pótolhatja az állományt.

18 órakor pedig Farkas Péter könyvszobrász kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket a könyvtárban. Egy új művészeti ággal mutatkozik be az alkotó, könyvlapokból hajtogatott formák, idomok, szavak születésének lehetünk tanúi. A megnyitó után alkalma nyílik a látogatónak saját könyvszobor készítésére is.

Október 5-én, szerdán 17 órakor a középiskolások könyvválasztó vetélkedőn vehetnek részt.

Október 6-án, csütörtökön 14 órakor A betűk titkai címmel Cselényi Zoltán okleveles grafológus tart előadást és íráselemzést.

Október 7-én, pénteken 17 órakor várják azokat a gyermekeket, akik a tavalyi nagy siker után ismét egy izgalmas éjszakát, a titkok éjszakáját szeretnék eltölteni a könyvtárban.

A könyvtári hét zárónapján, vasárnap is nyitva tartanak a dunaföldvári könyvtárban, is ingyenes beiratkozással várják új olvasóikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!