Kultúra

2016.05.31. 13:30

Kortárs művészeti alapozó edzések az Európa Bajnokságra - Kapufa

Dunaújváros - Keresve sem találhatunk aktuálisabb kiállítást a Kortárs Kapufájánál. Szöktetés, kötény és a tétlen les.

Szabó Szabolcs

A foci szenvedély, a foci büntető, a foci élet, a foci korrupt, a foci családtag, a foci élet és halál, a foci csak egy sport, a foci kispálya, a foci túl nagy pálya...

A foci szinte minden. Az idekívánkozó közhelyszótárral azonban remekül cselez a Kortárs Művészeti Intézetben a múlt héten bemutatkozó kollektív kiállítás, amely a korábbi kurátori döntés alapján vállaltan szellemi alapozó edzésmunkaként szolgálhat a közelgő nagy futballbizniszhez, azaz a franciaországi európai seregszemléhez.

Melyik az igazi... Eperjesi Ágnes alkotása is szemlézhető a KMI-ben

A már említett kurátori rendezőelv szerint a gyűjtemény sokszínűen és sokrétűen mutatja be az egyetemes fociérzethez kapcsolódó értelmezéseket, világlátásokat, benyomásokat, szellemi, érzelmi és anyagi (túl)töltéseket.

A közelmúltban az a kortárs hazai top 5-be kvalifikált dunaújvárosi kiállítóhely ezúttal is tekintélyes alkotói csapatot toborzott egybe erre a különös örökrangadóra. Amint a kiállítás ajánlójában is olvasható: ...a tárlat foglalkozik a játék univerzális vonásaival és dolgoz fel konkrét, közéleti-politikai vonatkozású témákat, így egymás mellett közvetítheti a rajongás és a kritika, a humor és a keserűség tónusait, talán képet adva ezáltal a társadalom futballhoz fűződő heterogén viszonyáról is.

A futball ír... Darvasi László író, a magyar íróválogatott tagja nyitotta meg a Kapufa című kiállítást a Kortárs Művészeti Intézetben. Fotó: Zs. E.

Nos, a Kapufa igazi értéke, hogy egyszerre nyújt érzékeny és tömény betekintést abba a nem éppen racionális világba, amelyet futballként szokás emlegetni. Az alkotók jelentős része természetesen a hazai pályára, azaz a magyar futballrögvalóra is reflektál, így mandinerből pillanthatunk rá a stadionépítési hullámra, vagy az épülő-szépülő focializmusra.

A Kortárs jelen kiállítása egy rendhagyó térfélre merészkedett, egyaránt szolgál igazi művészeti csemegével, valamint kellemes és maradandó futballélménnyel is. A tárlat összképe szerint (is) a foci jóval több mint egy játék. Mindezen dimenziókkal pedig bravúrosan dekázgat a Kapufa. Jöhet a kezdő sípszó.

Szalay Péter munkája a Kortárs kistermében - labdarúgás alulnézetből

Kiállító művészek: Baranyai Levente, Borsos Lőrinc, Braun András, Igor és Ivan Buharov, Csáki László, El-Hassan Róza, Eperjesi Ágnes, Erdei Krisztina, Esterházy Marcell, Felsmann István, Ferenczi Róbert, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Hecker Péter, Horváth Tibor, Karácsonyi László, Kelemen Dénes Lehel, Keserue Zsolt, Komoróczky Tamás, Révész JánosNagy Kriszta x-T, Nemere Réka, Pintér Gábor, Szalay Péter, Szirmai Norbert, Szőke Gábor Miklós, Szöllősi Géza, Szűcs Attila, Tibor Zsolt, Tollas Erik, Vándor Csaba, Várnai Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!