Kultúra

2014.12.03. 12:10

Kortársak és kelta punkok - Ujházy Krisztina és vendégei a KMI-ben

Több mint sokrétű zenés programmal jelentkezik szombaton este a Kortárs Művészeti Intézet: Ujházy Krisztina szerzői estje – kötelező.

Szabó Szabolcs

Már a címadásból sok minden kiolvasható: A kortárs kóruszenétől a kelta punkig. Ujházy Krisztina első, de bizonyára nem utolsó szerzői estjén egymástól távolra eső zenei világokba kalauzolja majd el az intenzív zenei élmények iránt nyitott közönséget.

Bemelegítésként következzen némi előtanulmány a szerzőről és munkásságáról: Ujházy Krisztina dunaújvárosi születésű, onnan elszármazott majd visszatért zenetanár, karnagy, hegedűs.

Néhány éve kezdett el zeneszerzéssel (is) foglalkozni – elsősorban kórusműveket írt, amelyekből néhányat a Viadana Kamarakórus műsorára is tűzött – mint erről már korábban lapunkban is olvashattak. Idén nyáron részt vett a kecskeméti Kodály Intézet zeneszerzői kurzusán, ahol énekhangra és zongorára írt dalai születtek.

A tavalyi évben pedig hegedűsként csatlakozott a Jolly Jackers nevű ír punkzenét játszó formációhoz, ahol a hangszeres zenélés mellett dalszerzéssel is elkezdett foglalkozni. A szombaton esedékes szerzői est műsora: 1. The Wind, 2. Három dal William Butler Yeats verseire: A Coat, A Drinking Song, A Drunken Man’s Praise of Sobriety.

Közreműködik: Uitz Orsolya – mezzoszoprán, Matolcsi Katalin – zongora, Ujházy Krisztina – hegedű, a Viadana Kamarakórus.

Utána válogatás a Jolly Jackers együttes dalaiból, ezúttal akusztikus változatban. Előadják: Berta Bence – dob, Boncz Andrea – fuvola, Faragó István – gitár, ének, Farkas István – gitár, Papp Enikő – bőgő, Ujházy Krisztina – hegedű, valamint Polgár Lilla színművész. Ujházy Krisztina első szerzői estjének támogatója a Modern Művészetért Közalapítvány, és Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola.

Kezdés tehát szombaton 19 órakor a Kortárs Művészeti Intézetben, a belépő ezúttal is díjmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!