Kultúra

2016.02.25. 20:05

A törzsi gyűlés az ősi magyar kultúra része

Dunaújváros - A kétévente jelentkező több mint százezer látogatót vonzó Kulurtáj főszervezői egyeztettek az Intercisa Múzeumban. Őstörténet és hagyományőrzés.

Szabó Szabolcs

A Magyar-Turán Alapítvány vezetői látogattak el az Intercisa Múzeumba

A Kurultaj szó illetve ennek változatai az altaji nyelvekben (ezen belül főként a különböző török nyelvek nagy részében) törzsi gyűlést jelent. Ez a szó a törzsi rendszerben és az erre épülő törzsi szövetségekben élő sztyeppei lovasnomád kultúrák szinte mindegyikében megtalálható vagy megtalálható volt. A lovasnomád magyar törzsek is tartottak törzsi gyűléseket (ezt a korabeli bizánci és arab források is megemlítik) amelyek fontos szerepet játszottak a közösség életében. Ilyen törzsi gyűlésen döntöttek sok fontos kérdésben illetve ilyen alkalmakkor találkoztak a különböző törzsek vezetői, valamint gyakran a több törzset is érintő hadivállalkozásokról tanácskozhattak. Tehát a törzsi gyűlés az ősi magyar kultúra része - tömören így lehetne összefoglalni Európa egyik legnagyobb hagyományőrző találkozója, amely idén augusztus közepén jelentkezik majd Bugacon. A szervezők részéről, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke, Bíró András Zsolt elmondta, hogy számos olyan kulturális és hagyományőrző programjuk van, amelyet szívesen elhoznának Dunaújvárosba is.

Farlas Lajos, a városi múzeum igazgatója kiemelte, hogy első alkalommal egy előadás várja majd az érdeklődőket az Intercisa Múzeumban, később pedig egy látványos jurta-bemutató is várható. A sajtónyilvános egyeztetésen Sztankovics László, a kulturális bizottság elnöke üdvözölte a kezdeményezést, Hingyi László, gazdasági bizottság vezetője pedig ígéretet tett, hogy a város a jövőben is támogatni fogja a magyar őstörténetet bemutató hagyományőrző programokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!