Kultúra

2017.03.23. 16:15

Krasznahorkai László nyerte el az Aegon Művészeti Díjat

Budapest - Báró Wenckheim hazatér című regényéért idén Krasznahorkai László nyerte a hárommillió forint díjazású Aegon Művészeti Díjat.

Ez a regény azóta készült, mióta egyáltalán irodalommal foglalkozom. Nem is egészen ösztönös, hanem némileg elhatározott szándék volt bennem, hogy lezárjam a korábban írt regények sorát. Ez azt is jelenti, hogy regényként ez mindenképpen az utolsó ilyen művem" - fogalmazott a sajtótájékoztatón Krasznahorkai László.

Hozzáfűzte: a kötet megszületése épp annyira köszönhető neki, mint a hagyománynak, amely az embert mindig arra ösztönzi, hogy tovább tisztítsa, csiszolja tevékenységét. "Az ember nem tehet arról, hogy a mondatok olyanok, amilyenek. Ez nem szerzői elhatározás kérdése" - mutatott rá az író, amikor a tökéletes mondat megalkotására való törekvésről kérdezték. Elmondta azt is, hogy a regényírásra mindig úgy tekintett, mintha hidat próbált volna verni két part közé.

Tavaly októberben író-olvasó találkozó keretében mutatta be Báró Wenckheim hazatér című regényét a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben Krasznahorkai László Fotó: Ady Géza

Mint fogalmazott, a probléma az, és ezt már nem szeretné megélni, ha kiderül, hogy az a híd mégsem a két part között, hanem folyásirányban húzódik. Bazsányi Sándor, a héttagú szakmai zsűri elnöke hangsúlyozta: Krasznahorkai műveiben - mint egy lappangó elem - mindig ott volt a humor, a játékosság, ám ilyen vadul, mint a Báró Wenckheim hazatérben, sosem árasztotta el korábban az író prózáját. "Tíz biztosan jó könyv közül Krasznahorkai László regénye volt a biztosan legjobb" - fogalmazott az irodalomtörténész, kritikus.

A döntős kötetek között volt még Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája, Kun Árpád Megint hazavárunk, Németh Gábor Egy mormota nyara, Spiró György Válogatott esszék 1979-2016, Szabó Róbert Csaba Alakváltók, Szilasi László Amíg másokkal voltunk, valamint Térey János Őszi hadjárat és Tóth Krisztina Világadapter című kötete is. A döntési szakasz utolsó körében Zoltán Gábor Orgia című kötetével maradt versenyben a Báró Wenckheim hazatér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!