Kultúra

2014.10.05. 12:50

Kukába dobta verseit

A dunaújvárosi Cimbora Klub látta vendégül az egyik legsikeresebb kortárs költőt, Varró Dánielt a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtárában az elmúlt héten.

Balla Tibor

A műfordítással és más rokon szakmákkal is foglalatoskodó Varró Dániel - vagy ahogy mindenki emlegeti és szólítja, Dani - fiatal kora ellenére már hat kötettel dicsekedhet. A közvetlen stílusú, mosolygós rímfaragóról - Kálnay Adél József Attila-díjas író faggatása nyomán - megtudhatta a bő félszázra rúgó hallgatóság, hogy tulajdonképpen testvéri féltékenység hatására kezdett el verseket írni tizenkét esztendős korában. Mivel Zsuzsi nővére akkor már papírra vetett néhány rímelő sort, úgy érezte, ő sem maradhat le mögötte. Másik motivációja az iskolában tanultakból eredt, ahol tanultak Petőfiről, Arany Jánosról, akik megírva eposzukat egycsapásra híresek lettek. Így született meg a Nyuszika, Nyuszika szerelme és a Nyuszika estéje címet viselő saját kiseposz. A várt hírnév akkor elmaradt, de szerencsére ez nem szegte kedvét az ifjú alkotónak.

Mint elmondta, azért nem volt zökkenőmentes az indulás, ugyanis középiskolai irodalomtanára, Gaszner Tibor kerek perec megmondta a szemébe, hogy rossz verseket ír. Persze azt is elmagyarázta, miért, és sokat segített később. Azután, hogy Dani a kukába dobta a verseit, majd dacosan újra írni kezdett. A segítség persze nem csak olyan tanácsokban merült ki, mint hogy Legyél mindig reménytelenül szerelmes! , hanem a mesterség fogásaiban is eligazította. Az igazi ismertséget egy felolvasó est hozta meg számára, ahol Eszterházy és Nádas között olvasta fel saját alkotását. Itt figyelt fel rá a Magvető könyvkiadó igazgatója. A többit már ismerjük.

Kevesen tudják, hogy jó tanuló volt rossz magatartással, javíthatatlan fociőrült és Star Wars rajongó. Bár a rímek könnyen jutnak eszébe, a versekkel sokat szöszmötöl később. Már tudjuk, a Túl a Maszat-hegyen azért született, mert barátja, Muhi András kikövetelte, hogy írjon róla is egy eposzt. Költeményei alapján a poszt infantilizmus képviselőjének kiáltották ki, hiszen verseit, melyeket saját szórakoztatására írt, a gyerekekhez túl komolynak, a felnőttekhez túl gyerekesnek ítélték. Véleménye szerint régi verseit olvasni olyan, mint fényképalbumot nézegetni.

A találkozó záróakkordjaként maga olvasott fel alkotásai közül. Akadt köztük a kisebb gyermeke ihletésére írt dacoskodó, de jutott a reménytelenül szerelmes korszakból is egy. Ízelítőt kaptunk az sms versekből, az összegző költeményekből, s legújabb kötetéből, az Akinek a kedve dacos címűből is mintát adott. Ennek kapcsán árulta el, hogy mikor a szülőszobán a kezébe nyomták kisfiát, aki nagyon sírt, úgy próbálta megnyugtani, hogy verset mondott neki, Ady Párisban járt az Ősz című versét. A helyzet abszurditása kapcsán jött rá, csecsemőknek senki nem ír verset.

Ő elkezdte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!