Kultúra

2016.02.01. 16:47

Újra méltó helyen láthatjuk a nagy festő, Csók István műveit

Cece - Hivatalosan Csók István Emlékház, de nekünk ceceieknek a Csók István Múzeum, mondta köszöntőjében Fazekas Gábor, Cece polgármestere a Csók István emlékház és kiállítás pénteki megnyitóján.

Gál Sándor

A polgármester a megnyitójában a megye közigazgatásának számos prominense mellett köszöntötte a környező települések polgármestereit, a kulturális szakma számos jeles képviselőjét. Ezután - ahogy arra későbbi megnyitó beszédében L. Simon László államtitkár utalt - az üvegzseb törvénynek mindenben megfelelő tájékoztatást adott az épület felújításának, a kiállítás megrendezésének költségeiről. Jogos büszkeséggel hangsúlyozta, hogy a kiállított tárgyak minden igényt kielégítő világításának ötmillió forintos költségét a település önkormányzata biztosította.

Palotainé Kali Gabriella, Csók Sándor és a háttérben Varga Gábor és L. Simon László

Ezt követően Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Felidézte 2007-es találkozását Palotainé Kali Gabriellával, aki a Csók István hagyaték jogutódja és kezelője, s aki az akkori rettenetes állapotokat látva kezdett el megmozgatni minden követ az emlékház felújítása érdekében. Varga Gábor megköszönte mindazt a támogatást, amit a kulturális kormányzat a helyreállításhoz nyújtott. Kérte a jelenlévőket, vigyék hírét ennek a vidéknek, meséljenek az itt található kulturális értékekről.

L. Simon László államtitkár elmondta Csók István kiállított művei kapcsán: sikeresnek ítéli azt a koncepciót, hogy a nagy múzeumokról egy-egy szeletet leválasztva az ott élők gondjára bízzák a muzeális értékeket, bánjanak vele, gondoskodjanak róla sajátjukként. Köszönetet mondott Gärtner Petrának, a kiállítás kurátorának, akinek irányítása mellett megvalósult a tárlat, amely Csók István művészi korszakainak minden szeletébe bepillantást enged, láttatva ezzel a művész hatalmas tehetségét. Mint mondta, az ilyen kiállítások kifejezetten alkalmasak arra, hogy a kulturális turizmus kialakuljon a térségben. Van miért megállni az arra járónak, van mit megnéznie. A kiállítás apropóján köszönetet mondott Radics Eszternek, aki a Csók István emlékév főszervezője volt. Az államtitkári beszéd után Palotainé Kali Gabriella néhány mondatban visszaemlékezett a Varga Gábor által is említett találkozásra. Elmondta, hosszú évek kitartó küzdelme után érett be a gyümölcs, újra méltó helyen láthatjuk a nagy festő műveit. Beszélt arról is, hogy annak idején Csók Júlia, a festő lánya sok-sok Csók István alkotást ajándékozott az államnak, amiért mindössze szégyenletes 1000 forint kegydíjat állapítottak meg számára. Már maga az a kifejezés, hogy kegydíj is megalázó. A megnyitóra magával hozott egy Csók Júliát ábrázoló képet. Azt kérte a kiállítás szervezőitől, találjanak megoldást arra, hogy ezt a képet elhelyezzék a kiállított tárgyak között, így legalább ezzel méltó emléket állítsanak a nagylelkű adományozónak.

Utolsóként Csók Sándor, a művész unokaöccse lépett a mikrofonhoz. Köszönetet mondott a kiállítás megalkotóinak az elvégzett munkáért. Kifejezte azt a reményét, hogy ez a múzeum még hosszú ideig szolgálja a magyar kultúrát.

A megnyitó után Gärtner Petra tárlatvezetése mellett ismerkedhettek meg a megjelentek a kiállított képekkel és használati tárgyakkal.

 

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!