Kultúra

2017.02.08. 17:35

Kultúrházak kincsestárai - Éjjel és nappal

Dunaújváros - Országszerte több száz intézmény csatlakozott az immáron 11. alkalommal jelentkező a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvénysorozathoz. Az Munkásművelődési Központ is gazdag kínálattal várja a polgárokat.

Kovács Anita

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a Kultúrházak éjjel-nappal főszervezője korábban elmondta: céljuk megmutatni, hogy szinte minden településen van egy közösségi színtér, kultúrház, alkotóház, ahol tartalmasan, közösségben lehet eltölteni az időt.

A dunaújvárosi Munkásművelődési Központ is igyekszik minden korosztályt kiszolgálni pénteki és szombati programjain. Holnap 17 órakor mutatkozik be az MMK színháztermében a negyedszázados jubileumát ünneplő paksi Gastroblues Fesztivál történetét feldolgozó tárlat. A nemzetközi hírnévvel bíró rendezvény valahogy így indulhatott el hódító útjára:

A Dunaújvárosból Paksra elszármazott Gárdai György, megálmodta és segítőtársaival megvalósította a különböző, populárisnak nem nevezhető zenei stílusok és a kulináris élvezetek közös nevezőre hozását. A blues, a jazz és a rockzene rajongói kedvenc műfajuk mellett a gasztronómiai élvezeteknek hódolhatnak, valamint minőségi borokat is kortyolhatnak.

Ed Philips és a Memphis Patrol is fellép a Kultúrházak Éjjel Nappal programsorozat helyi kiadásán
Fotó: Ady Géza

Az eltelt negyedszázadban a blues és a jazz hazájából, az Egyesült Államokból, a hard rock szülőföldjéről, Nagy-Britanniából, Ausztráliából az öreg kontinensről továbbá a szomszédos államokból érkeztek zenekarok.

Minden évben láthatta és hallhatta a közönség a hazai élvonal szereplőit, továbbá a szervezők gondot fordítottak arra is, hogy az utánpótlás tehetséges, nagy reményekre jogosító szereplői vagy akár a már elfelejtett zenészek, együttesek is fellépési lehetőséget kapjanak. A rendezvény azért is becsülendő, mert határokon túli magyar zenekarokat is felléptet, emellett kárpátaljai gyerekeket is támogat.

Világsztárról - világsztárra. A paksi rendezvényt bemutató tárlatról bizonyára nemhiányozhat majd Carl Palmerés együttese

A fellépő muzsikusokat is gyakran magával ragadta a baráti légkör. Nem ritka, hogy elvegyülnek a látogatók között, és együtt kóstolják a borokat, ételeket úgy, ahogy azt tette Spencer Davis, Ken Hensley, Chris Farlowe, Rick Wakeman vagy a Nazareth együttes. A Gastroblues fesztivál történetében számtalan barátság, szerelem szövődött a látogatók között. Mindezen korszakos élményeket is feleleveníti az a hiánypótló kiállítás, amely a Gastroblues Fesztivál negyedszázados történetére pillant vissza.

Ian Siegal

Az átfogó tárlatot pénteken 17 órakor dr. Dorkota Lajos, Dunaújváros díszpolgára, a MEKH elnöke, valamint Süli János Paks település polgármester ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe a Munkásművelődési Központban.


Február 10.

17 óra: Egy fesztivál története: 25 éves a paksi Gastroblues.

19 óra: Blues farsang - Ed Philips and The Memphis Patrol koncert.


Február 11.

14 óra: Családi nap - játszóház,

15 óra: Téli tipegő - táncház gyerekeknek,

17 óra: a Tekergő Bábszínház előadása,

18 óra: Felnőtt táncház az MMK aulájában.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!