Kultúra

2015.02.25. 15:55

Légoltalom az 50-es, 60-as évekből – tárlat a múzeumban

Dunaújváros – Egy rendhagyó történeti kiállítás várja az érdeklődőket pénteken 17 órától az Intercisa Múzeumban. Volt egyszer egy légoltalom.

Szabó Szabolcs

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve a Polgári Védelem Világnapjának megrendezéséről a 20. évfordulón, 1992-ben határoztak.

Az I. világháborút követően a 20-as évek végére, a 30-as évek elejére a legtöbb európai országban megalakították az első állandó légoltalmi szervezeteket. A légoltalmi szervezetek szervezése kétféle módon történt, a szélesebb tömegekre támaszkodó társadalmi, valamint a hatósági intézkedéseket központi irányítására szolgáló szervek jellemzően egyidejűleg és párhuzamosan épültek ki.

2013 júniusában pusztító árhullám vonult le a Dunán – a polgári védelem bizonyított. Fotó: dh-archive

Magyarországon, a vezető európai államokhoz viszonyítva néhány évvel később történt meg a légoltalmi szervezetek kereteinek kialakítása. Ennek alapján jött létre a hatósági légoltalom megvalósítását előíró, a légvédelemről szóló 1935. évi XII. törvény és az ennek végrehajtására kiadott 15/1936. sz. honvédelmi miniszteri rendelet a „Légoltalmi Utasítás". A törvény előírta, hogy minden 14 és 60 év közötti magyar állampolgár, nemre való tekintet nélkül, légoltalmi kötelezettség alá esik.

Magyarország 1989-ben ratifikálta és hirdette ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, az életben maradás feltételeinek biztosítását.

– A világnaphoz kapcsolódóan állítottuk össze a „Légoltalom és polgári védelem az 50-es, 60-as években" című kiállítását, amely főként tárgyi és fotódokumentumokkal mutatja be és idézi fel a légoltalom és a polgári védelem történetét – mondta el lapunknak Orosz Csaba, tű. alezredes, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka, aki a péntek 17 órakor kezdődő kiállításmegnyitón is beszél majd a tárlat születéséről és a polgári védelem hazai és városi történetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!