Kultúra

2014.07.29. 05:35

A Kováts Kriszta Kintett andalító estével ajándékozott meg

Már színpadra lépésekor taps fogadta Kováts Krisztát a Petőfi Művészeti Ligetben. Az énekesnő budapesti bámészkodásra invitálta szépszámú közönségét. Persze zenevonatával.

Balla Tibor

Kissé pikáns mellékízt ad a dolognak, hogy a Kováts Kriszta Kvintett két Dunaújvárosból elszármazott taggal csábít a fővárosi zenés sétára. Az apropó természetesen friss lemezük, ami egy könyv. A lemezt a Kultúrpart Stúdióban, Bodnár Péter hangmérnök közreműködésével rögzítették, , ami egy könyv, a Budapest bámészko mellékleteként jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában az idei Könyvhétre Nádasdy Ádám tollából. Ezen a Kováts Kriszta Kvintett szólaltaja meg a Budapestről szóló dalokat népszerű budapesti legendákról, Fábri Péter dalszövegeivel. A zeneszerzők közt olyan nevek fedezhetők fel, mint Gallai Péter, Wolf Péter, Vedres Csaba, vagy Leonard Cohen. Ez utóbbiról kiderült, hogy alapos átiratról van szó, a Janis Joplin és Cohen korai szerelméről szóló dalt Fábri magyarította, s helyezte a Gellért Szállóba, eredetileg Kern Andrásnak. szánva annak megszólaltatását.

A bő egy órás műsor az igényes szórakoztatást tűzte zászlajára, melyhez mindvégig tartották is magukat. Nem akartak sem többet, sem kevesebbet ennél. Kalapot, cilindert öltve magukram, megidézték a múlt század legendás szórakoztatóipari szereplőit, Rejtő Jenőt, az első magyar férfi filmsztárt, Jávor Pált, a honi femme fatale - t, Karádi Katalint, a VIII. kerületből Amerikába sodródott Molnár Ferencet. A latinos, lassú, a reggae, vagy a csacsacsás gyorsabb ritmusokkal elkalauzolták a publikumot egy szerelmi csalódás utáni hajnal hangulatába, felültették őket a ringlispílre, hogy bekukkantsanak egy VII. kerületi kiskocsmába, ahol Seress Rezső ül a zongoránál.

Megidézték a hatvanas évek legendás televízió és rádió műsorait. Egy kartonlap tévé mögül az Önök kértékről, míg egy ugyancsak karton varázsszemes rádió mögül a Szabó családról énekeltek, de nem maradt ki a Táncdalfesztivál sem. Együtt néztük a Thököly út 67. erkélyén a férjét visszaváró asszony szobrát, kerülgettük az egyre jobban szaporodó koldusokat, gondoltunk szomorúan Domján Editre, fütyörésztünk a Lipótra került falu bolondjával , Füttyös Gyurival, majd bámultunk a Szabadság hídról a Dunára legnagyobb slágere, az A híd felé alatt.

Mindezek mellé természetesen járt egy különleges zenei élmény is, néha pulzáló konga alappal, lágy, finom, szívbemarkoló hegedűfutamokkal, andalító lüktetésű, néha dzsesszbe hajló bőgő aláfestéssel, fülbe mászó füttyszóval, lágyan szóló zongora akkordokkal, esetenként a blues fájdalmával. Néha egészen a kísérleti, alternatív hangzásokat is megkockáztatták Deseő Csabára emlékeztető hegedűhanggal, és Laurie Anderson - szerű énekstílussal. Kováts Kriszta kitűnő énekes, nem csoda, hogy a nemzetközi színtéren is sikeresek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!