Kultúra

2016.01.13. 17:07

Már a 2017-es év programját tervezi az Intercisa Múzeum

Dunaújváros - Az Intercisa Múzeum idei és jövő évi terveiről is beszélt Farkas Lajos, az intézmény igazgatója, aki szerdán dr. Füzi László a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek ügyvezető igazgatójával is egyeztetett.

Szabó Szabolcs

- A 2016-os naptári évünk programja már összeállt, idén is számos kisebb és nagyobb kiállítással, kulturális és családi rendezvénnyel várjuk majd az érdeklődőket. A nagy sikerű Tito-kiállítás után ismét egyedülálló koronaékszerek érkeznek majd a dunaújvárosi Intercisa Múzeumba. Közben már elkezdtük a 2017-es év programjainak szervezését, egy régi baráti és szakmai kapcsolatnak köszönhetően a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek ügyvezető igazgatójával, dr. Füzi Lászlóval tárgyaltunk szerdán, egy jövőben közös tárlatról - mondta el lapunknak Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója.

Dr. Füzi László és Farkas Lajos tegnap az Intercisa Múzeumban egyeztetett a közös tervekről. Fotó: Zsedrovits Enikő

Az említett kecskeméti kulturális bázisról érdemes elmondani, hogy Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. elődjét, a Bács-Kiskun Megyei Nonprofit Kft-t 2011 december 1-i hatállyal hozta létre a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. A gazdasági társaság három önálló művészeti műhely, a Forrás című folyóiratot megjelentető Forrás Kiadó, a Nemzetközi Kerámia Stúdió és a Zománcművészeti Alkotóműhely munkáját fogta össze. A gazdasági társaság működtetését 2012. január 1-től Kecskemét Megyei Jogú Város vette át. Fontos kiemelni, hogy 2013-tól a társaság keretein belül végzi munkáját a Népi Iparművészeti Gyűjtemény, s ennek részeként a Katona József Emlékház. A társaság ügyvezetője dr. Füzi László, a Forrás folyóirat főszerkesztője. A társaság székhelye Kecskemét belvárosában, a Kápolna utca 11-es szám alatt található a Nemzetközi Kerámia Stúdió által korábban is használt ingatlanokban, a művészi alkotómunkát segítő természetes környezetben. A közös műhelyben megőrződik a korábbi műhelyek szakmai önállósága, ugyanakkor az évtizedek során kialakult épületegyüttesek, galériák révén mód nyílik számos más művészeti ág bemutatkozására is. Így hosszabb távon, a korábbi tevékenységeket megőrizve egyfajta kortárs művészeti központ kialakítására is lehetőség nyílik.

Dr. Füzi László lapunknak elmondta, hogy több színtéren is együttműködnek majd a dunaújvárosi intézménnyel a jövőben, így várhatóan egy irodalmi est keretében bemutatkozik majd a Forrás folyóirat, valamint a modern kerámiaművészet remekeivel is megismerkedhetnek majd a dunaújvárosiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!