Kultúra

2016.12.09. 19:01

Dr. Hahner Péter előadása: Mária Antónia másként

Dunaújváros - Rendhagyó történelemórát tartott tegnap a Pannon Oktatási Központban dr. Hahner Péter történész.

Balla Tibor

A PTE BTK Újkortörténeti Tanszékének tanára mostani előadásának témájául a francia forradalmat, Marie Antoinette életét és szerepét, illetve az amerikai elnökválasztást tűzte ki.

Aki már hallotta valaha a neves történészt, vagy olvasta bármelyik könyvét a sok közül, tudja, nem épp hétköznapi megközelítésben, és nem az ismert klisék mentén tálalja a történelmi tényeket. Ez esetben sem volt másként.

Az előadásra megtelt az aula, még a galérián is ültek hallgatók  Fotó: Ady Géza

Nyitásként kijelentette, olyan mondatot mond, amivel bármely forradalomról legyen is szó, legalább a kettest el lehet érni a vizsgán. A mondat így szól: A kialakulás oka gazdasági és politikai válság egybeesése. Merthogy a francia forradalmat olyan eseményként aposztrofálta, amely előtt hasonló csak a Római Birodalom bukása volt, és legfeljebb ezerévenként egyszer fordul elő hasonló, amikor egy királyság gazdagodik, jól működik, fennmarad ezer évig, aztán egyszercsak összeomlik. A két válság Franciaország esetében úgy definiálható, hogy egyrészt az ország az előző évben túlköltekezett, a korábbi adósság a kiadások felét tette ki, ám a bevétel messze nem érte le a kiadásokat. Másrészt természeti katasztrófa is sújtotta az országot, tornádó söpört végig a mezőgazdasági területen, elpusztítva a gabonatermést. Ebből gyűrűzött tovább, a politikusok tönkretették a gazdaságot, a nép pedig nem azt kapta, amire szüksége volt.

Marie Antoinette-ről, vagy ahogy hangsúlyozta, magyarul Mária Antóniáról is eloszlatta a tévhiteket. A feladatok alól kibújó attitűdje és szerencsejáték-szenvedélye okozta népszerűségét, pedig messze nem költekezett olyan mértékben, mint terjesztették róla.

Az amerikai elnökválasztási rendszer elektori felépítését is plasztikusan ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!