Kultúra

2014.10.27. 16:40

Marimba, gongok, zománcos lábos

Dunaújváros - Palotás Gábor Percussion Charm című koncertjével folytatódott szombaton a Kortárs Művészeti Intézet hangversenysorozata, a Kortárs Zenei Esték.

Balla Tibor

Az est különlegességét egyrészt az adta, hogy a kecskeméti Kodály Iskola alap és középfokon tanító ütőhangszeres tanára, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar ütőhangszerese látványos, különleges hangszer-összeállítású és elektronikával kísért művekkel kívánta bebizonyítani, hogy nem csak a hangszeren múlik, hogy élettel teli zenei gondolatok jelenjenek meg, hanem az előadón. Másrészt az, hogy több dunaújvárosi szerző műve is szerepelt az est műsorán. Egyikük, Baráth Bálint azon túl, hogy magára vállalta a konferanszié szerepét, közreműködőként is részt vett, az elektronikus bejátszásokat is ő indította, elektroakusztikus koncertről lévén szó.

A szombat késő délutáni időpont ellenére meglepően sokan választották a KMI Uitz termében zajló koncertet. Nem is csoda, hiszen a marimbán, gongokon, triangulumokon, kisebb és nagyobb csengőkön, különféle méretű cintányérokon, hangtálon, fadarabokon és lábasokon előadott hét zenemű szerzői között felfedezhetjük Baráth Bálint, Balogh Máté Gergely és Nagy Ákos nevét is, akik szoros kapcsolatot ápolnak szűkebb pátriánk muzsikusaival. Így érthető hát, hogy az érdeklődő családtagokon túl (Balogh Mátét még nagyszülei is hallani szerették volna) szépszámú érdeklődő előtt zajlott a kortárs zenei élet hazai rendezvénye.

A már említett szerzők mellett Solti Árpád, Juhász Balázs, Zombola Péter és az előadó egy-egy szerzeménye alkotta műsorban a nemzetközi színtéren is nevet szerzett Palotás Gábornak sikerült bizonyítania virtuozitását és sokoldalúságát a négy ütős technikától kezdve a csellóvonóval, kerékpárcsengővel és különféle ütőkkel a zúgó, bugyborékoló, vagy épp a szférák zenéjét idéző elektronikus zenei alapra élőben játszott kortárs zeneművekben. Mint kiderült, Juhász Balázs egyetlen pergődobra még a középiskolában írt darabja mára már felvételi követelmény a Zeneművészeti Egyetemen, oly alapossággal mutatja meg, mi minden hozható ki ütőktől és előadótól függően egy ritmushangszerként számontartott hangszerből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!