Kultúra

2016.02.23. 19:03

Bereményi Géza minden új műfajba megrendelés alapján kezdett bele

Dunaújváros - Ma délután leszállt a vonatról egy kalapos, szemüveges ember, hogy a Kortárs Művészeti Intézetben elkvaterkázzon bő egy óra hosszán át a teltháznyi kíváncsiskodóval. A közvetlen embert úgy hívják, Bereményi Géza.

Balla Tibor

A Kossuth-díjas Bereményi Géza mindig tömegközlekedéssel jár, jogosítványa sincs

Nehéz lenne pár mondatban összefoglalni, mi minden hangzott el a Kossuth-díjas író, forgatókönyvíró, dalszövegíró, filmrendező Bereményi Géza nevével meghirdetett rendezvényen. Akik jelen voltak az Utószó, irodalmi antológia keddi író-olvasó találkozóján, amelyet Gyöngyössy Csaba moderált, már tudják például, hogy mire képes egy diákszerelem, hogy merni kell bátran belevágni olyan dolgokba is, amit életünkben nem csináltunk még. No meg azt, hogy Bereményi minden új műfajba megrendelés alapján kezdett bele. Hogy hogyan is készül a jó forgatókönyv, és bizony bocsánatos bűn egy angol filmből párbeszédet lopni, a minőségi irodalmi anyag pedig nem csak egy korszakban jó.

Már tudják, hogy az Eldorádó című filmben saját családja történetét írta meg, de leginkább azt tudják, hogy a számtalan díjjal kitüntetett, sokoldalú alkotó imád sztorikat mesélni, erős önkritikával bír, és egy energiával teli ellenállhatatlan ember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!