Kultúra

2017.02.16. 20:35

Ujházy Krisztina a punkzenekar után visszatért a komolyzenéhez

Dunaújváros - Ujházy Krisztina mindenki meglepetésére kivált a Jolly Jackers együttesből. Megkerestük, kérdeztünk, őszintén válaszolt.

Balla Tibor

Ránk nézve hízelgő az indulás, hiszen mint kiderült, azt a cikket olvasta Faragó Sztivi István, a zenekar vezetője, amelyben lapunk négy évvel ezelőtt bemutatta a város karnagyait, így Ujházy Krisztinát is, akiről az írásban kiderült, hogy hegedül is. A zenekar éppen hegedűst keresett, a többit már ismerjük.

Krisztinának nem igazán volt kedve hozzá, hiszen már akkor is rendkívül elfoglalt volt, miután énektanár, kórusvezető, nyelvtanár, és ki tudja még mi mindennel foglalkozik. Ám szerencsére Sztivi elég rámenős volt ahhoz, hogy belemenjen, meglássa benne a kihívást. A zenekar épp azidőtájt kezdett saját számokat írni. Szerettek volna összehozni egy kislemezt. Krisztina elkezdett ír népzenét hallgatni, hogy az eredeti forráshoz nyúljanak vissza. Hamarosan már írt is ír zenei motívumokat a zenekar számára. A próbák, a közeg, a muzsikálás tökéletesen beleillett az életébe, imádta, inspirálta, feltöltötte.

Ujházy Krisztina a felszabadult szabadidejében visszatért a komolyzenéhez, oratórikus művet írt Fotó: Zsedrovits Enikő

- Számomra akkor pecsételődött meg a dolog sorsa, amikor feladtuk a dunaújvárosi próbatermet, rajtam kívül mindenki Budapestre költözött - emlékszik vissza. - Nyáron még működött valahogy, de ősszel már láttam, hogy nem fog ez menni nekem. Bár abban egyeztünk meg, hogy hétvégente próbálunk, a gyakorlatban ez nem volt kivitelezhető, mert a hétvégéken mindig koncerteztünk, szerencsére. Sokat utaztunk. Nekem rettentő megterhelő volt, hogy a munkáim után Budapestre utaztam próbálni, hajnalban kerültem ágyba, másnap reggel pedig kezdődött elölről. Kicsit úgy éreztem, el is fáradt a dolog, már nagyon lassan haladtunk előre. A februárban megjelenő lemezen hét dal van. Ha minden megvalósulhatott volna, amit kigondoltam, akkor legalább tizenkét dal lenne a lemezen, de nem tudtunk annyit próbálni. Ha valamit csinálok, azt szeretem százszázalékosan csinálni. Másrészről az új gitáros, Fenyves Márk nagyon ambicionálja, hogy zenét írjon. Ebben nem mindig találkozott az elképzelésünk. Ebből egy nagyon jó dolog is kialakulhat, hogy új irányba indulnak el. Márk hatása már az új lemezen is érezhető, mert egy fantasztikus gitáros, és nagyon jól szólózik. A gitárszóló pedig eddig nagyon hiányzott a zenéből. Abban maradtunk, hogy ha szükség lesz az ötleteinkre - merthogy a férjemmel egy jó kis szerzőpárossá nőttük ki magunkat -, akkor fognak keresni. Nekem elfogyott az erőm, a lelkesedésem, és úgy láttam, hogy a befektetett idő és energia már nem feltétlenül térül meg, és nem csak anyagilag. Rajtuk viszont azt láttam, hogy óriási lelkesedéssel állnak még mindig ehhez, és nagyon bíznak benne, ebből komolyan lehet valami. Ezért hajlandók egy csomó dolgot feláldozni.

- Te már nem?

- Én nem fogom tudni feladni a nekem fontos dolgokat. A kórusvezetés roppant fontos számomra, semmi pénzért föl nem adnám. A tanításban is egyre több örömömet lelem. Mind több siker van, és ez számomra nagyon fontos. Úgy láttam, hogy ők sokkal jobban fognak járni egy budapesti fiatal, agilis, jó hegedűssel. Úgy látom, hogy találtak is.

- Másik zenekarnak is írnátok zenét?

- Bármire nyitottak vagyunk. Van még egy csomó ötletem. Bár én most egy egészen más irányba kacsingatok, visszatértem a komolyzenéhez. Most végre van egy kis szabadidőm, ami már hiányzott. Nagyon élvezem például, hogy a férjem szüleihez gyakran el tudunk menni falura, természetközelbe, ami nagyon inspiráló tud lenni, csakúgy, mint a férjem történetmesélős szövegei. Sok dal ötlete ott született. Az új szerelem az életemben a paksi vegyes kar. Nagyon hamar, nagyon megtaláltuk egymással a hangot. Nekem ez újdonság a Bánki kórusa után egy felnőttkórus. Idén negyvenéves a kórus, és egy nagyon szép jubileumi koncertre készülünk a szekszárdi zenekarral közösen. Nagyobb ívű dolgokat valósíthatok meg. Ezen a koncerten el fog hangzani egy oratórikus művem, amit a reformáció ötszázadik évfordulójára írtam. Ezt majd elhozzuk Dunaújvárosba is, az evangélikus templomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!