Kultúra

2013.05.06. 18:48

Mesebeszéd után - új táncszínház előtt

Alapvetően új táncszínházi koncepcióval indítja a következő kőszínházi idényét a Bartók. A jelenlegi táncos társulat szerződését nem hosszabbítják meg. Egy döntés elő- és utóélete.

Szabó Szabolcs

A döntés hátteréről a színház igazgatóját kérdeztük.

- Az már hónapokkal ezelőtt biztos volt, hogy Énekes Istvánnal, a táncszínház korábbi művészeti vezetőjével nem kívánjuk folytatni a munkát, ez a döntés mindkét fél részéről kölcsönös volt. A megüresedő posztra kiírtuk a pályázatot, amelyen négy, országosan elismert táncművész indult. Köztük volt Vári Bertalan is, aki a jövőben majd átveszi az új tánctagozat irányítását. Tény, az új táncszínház más lesz. Terveink szerint magas szakmai színvonal mellett egy show jellegű táncművészeti vonalat képvisel majd. A szeptemberben munkába álló művészeti vezető ennek megfelelően állítja össze tánckart is. Nem titok, a jelenlegi táncos kollektívából senki sem marad. Ez számunkra is egy nagyon fájdalmas lépés, hiszen évtizedes emberi és szakmai kapcsolatok szakadnak meg. A közelmúltban több neves rendező-koreográfussal is együtt dolgozhatott, tréningezhetett a jelenlegi társulat. A szakemberek azon a véleményen voltak a közös munka után, hogy a táncosok különböző képzési szinten állnak, nehéz egységes formai nyelvet találni számukra - felelte lapunk megkeresésére Borsós Bea, a Bartók igazgatója, akinek felvetettük: Nem tart-e attól, hogy a helyi kulturális életben (is) erős kötődésekkel rendelkező jelenlegi tánckar távozását nehezen fogadja majd el a közönség?

Suplicz Mihály és Tiszolczi Lilla a Bartók Táncszínház Mesebeszéd című darabjának pénteki bemutatóján (Fotó: Lázár Zsolt)

- Sajnos, ezek az erős kapcsolatok a jegyeladási mutatókban nem köszöntek vissza. Nem titok az sem, a lehetséges forgatókönyvek között felmerült az is, hogy megszűnik az önálló tánctagozat. Most egy új fejezet kezdődik Vári Bertalan vezetésével, reményeink szerint bizonyítva, hogy van igény a minőségi táncszínházra Dunaújvárosban.

Pénteken mutatta be új, egyben búcsúdarabját a táncszínház jelenlegi kollektívája. Képünkön Suplicz Mihály és Thiard-Laforest Csaba (Fotó: Lázár Zsolt)

Móri Csaba, a táncszínház alapító tagjainak egyike is beadta pályázatát. A Mesebeszéd című új darab bemutatója után nyilatkozott lapunknak.

- Úgy érzem az utóbbi bő egy évtizedben itt kialakult valami, amit nem lenne szabad lerombolni. A pályázatomat arra építettem, hogy a meglévő erőforrásokkal gazdálkodva próbálunk majd előrelépni, fejlődni a színház és a táncszínház érdekében.  Talán az a  számos szakmai visszajelzés is igazolja, hogy országos hírű darabokat sikerült színpadra állítanunk az utóbbi években. Őszintén? Nagyon fáj, ami történt és mindenképpen jobb lett volna, ha mindezt előzetesen közli velünk a teátrum vezetése, mert akkor számos táncosnak lett volna lehetősége idejében továbblépni - fogalmazott Móri.

(A beszélgetést követően érkezett a hír, hogy Vári tánckarvezetőnek kérte fel Móri Csabát, aki nem kívánt élni a lehetőséggel.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!