Kultúra

2015.10.08. 15:29

Mesedélután a könyvtárban - Boldizsár Ildikó meseterapeuta előadása

Dunaújváros - Két időpontban és két helyszínen is mesés előadást tartott az Országos Könyvtári Napok keretében szerdán Boldizsár Ildikó meseterapeuta, mesekutató a József Attila Könyvtárban.

Balla Tibor

Bár a rendezvény meghívója pusztán e két titulusát említi, a szülővárosába előadóként visszatért mosolygós hölgy fajsúlyát pontosítja, ha megemlítjük, hogy volt ő szerkesztő, mesekutató, író, kritikus, esszéista, etnográfus, meseterapeuta; a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója, a néprajztudományok kandidátusa, nem utolsó sorban harminckét kötet szerzője, nyolc különféle díja közt pedig megtaláljuk a József Attila-díjat is.

A szerdai délutánon - batyujában hozva a harminc év alatt megismert 2300 európai mesetípus többezer meséjét - előbb délután a gyerekeket, majd este a felnőtteket varázsolta el.A kicsik meghallották a tündérek hangját, kihajították az ablakon mindazt, ami rossz történt velük aznap, és helyet csináltak szívükben a jónak. Mindehhez persze varázsigékre volt szükségük, mintahogy ahhoz is, hogy meselátó szemüket, mesehalló fülüket kinyissák. Bemelegítésként még csak a mese kistestvérével, a találós kérdéssel játszottak, de hamarosan előkerült a tarisznya, melyből kendőket húztak elő, amikből fantáziájukban virág, levél, tenger, madár, égbolt, kút, erdő, lovarda, vagy éppen erdő, hatalmas rét vált. EL is mentek erre a rétre, hogy a meséből megtudják, milyen messze van kelet nyugattól, az igazság a hazugságtól, az ég a földtől.Amikor aztán a kendők ismét kendőkké váltak, széles mosollyal arcukon ballagtak haza, a tündérek muzsikájára.

Mielőtt a felnőttközönség elé állt mondókájával, tanítványa mesélt róla egy kedves anekdotát. Meseterápiás kurzuson az ajtóban fogadta a mesekutató, aki ráripakodott: Milyen mesében jársz te édes fiam, hogy úgy köszönsz, hogy sziasztok? Ettől annyira zavarba jött, hogy az csúszott ki a száján: Adjon isten öreganyám! Meglepetésére kérdés volt a válasz: Keresel valamit, vagy dolog elől menekülsz?

Az életfordulók meséi címet viselő előadásának mondandója nem volt kevesebb, mint a válasz arra a kérdésre: Hogyan lehet boldognak lenni? A fontosabb életfordulókra más és más mesét ajánl. Negyvenhármat össze is gyűjtött Kalauz úton lévőknek című kötetében. Humorral fűszerezett előadásában sorra vette a fordulókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!