Kultúra

2015.07.02. 14:39

Miért kerül bolha a fülbe?

Dunaföldvár - Sikerrel indult a Földvári Nyári Esték színházsorozata a múlt szombaton. Közel 350 néző váltott jegyet a várudvaron rendezett programra, hogy megtudja, vajon miért került bolha a fülbe.

L. Mészáros Irma

A franciák ugyanis nem bogarat ültetnek a másik fülébe, ha olyat közölnek, ami aztán nem hagyja őket békén, hanem bolhát. Sőt a régi francia nyelvben ez a bolha a fülbe kifejezés a másik nem iránt érzett vágyat is szimbolizálta. Így már nem téved sokat az olvasó, ha találgatja, mi volt a darab témája.

Nálunk és világszerte sokan kacagtak már a francia Georges Feydeau 1907-ben írt komédiáján, pedig a szerző alapvető, akár sablonosnak is nevezhető cselekményelemeket használ: félrelépések, félreértések, véletlenek.

A fővárosi Fogi-Bulvárszínház társulatával színre vitt előadás igazi könnyed szórakozást kínált. Nem akart többet, mint vidám órákat szerezni a nagyérdeműnek. S ezt tökéletesen teljesítette. A viszonylag egyszerű díszlet jól érzékeltette a szituációk helyszíneit, s nem okozott nagy gondot a mozgószínpad hiánya sem. De ami igazán élvezetessé tette az estét, a színészek könnyed játéka. A jó szereposztásban lubickoltak a színészek.

Az impozáns környezetben, a Vár udvarán rendezett előadásra megtelt a szabadtéri nézőtér

A Pozsgai Zsolt rendezte darab alapszituációja szerint egy biztosítási céget vezető férfi csinos felesége arra gyanakszik, hogy a férje megcsalja, pedig az idősödő férfinak szexuális problémái vannak. Aztán egy kibontott csomag, egy rossz kézbe került levél, egy beszédhibás rokon, egy félőrült spanyol, egy alkoholista hasonmás, no meg a piroslámpás ház tulajdonosa félelmetes bonyodalmak okozói lesznek. Szerelem és hűtlenség, látszat és valóság, vágyak és félelmek, félreértések sorozata szellemesen jelenik meg az előadásban. Ajtók csapódnak, ágyak forognak, a figurák lelepleződnek és lelepleznek. A rendező és színészei nem esnek túlzásokba, ízlésesen oldják meg a pikáns jeleneteket, jó a ritmus.

A színpadon olyan színészeket is láthatott a földvári publikum, akiket korábban filmekből, a médiából már jól ismerhettek: Láng Vincét vagy a szappanopera Vili bácsiját. Harsányi Gábor remekül alakította a kettős szerepet, jó volt mindkettőben. Várkonyi András elegáns, de vérbő doktora is hiteles volt. A női szereplők - Fogarassy Bernadett és Oszter Alexandra, Cseke Katinka meggyőzően hozták szerepüket. De Beleznay Endre szerepmegbízása volt a legnagyobb telitalálat.

Bár Párizsban játszódik a mű, ebben az előadásban játszódhatna bárhol, ahol emberek élnek, szeretnek, csalnak, hazudnak majd mélyen, őszintén megbánnak mindent. A Bolha a fülbe szerepelt már a pécsi, a debreceni, szegedi társulatok repertoárjában, de játszotta a Nemzeti Színház és a Katona is. Mindenütt sikerrel, néha vitákat kiváltva a színházkritikusok körében. A földvári előadás könnyed, nyáresti szórakozás volt. A bohózatnak ugyanis - amint Tóth Árpád is megfogalmazta: egyedüli célja és szabálya a közönség mulattatása.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!