Kultúra

2016.01.26. 18:47

Minden művészeti ágból jutott nekünk az elmúlt évben

Dunaújváros – Régi, bevált „húzónevek” mellett örvendetesen sok fiatal produkciójáról is beszámolhattunk tavaly. Is.

Pekarek János

Folytatjuk tavalyra visszatekintő kulturális sorozatunkat. Ezúttal is hangsúlyozzuk, hogy nem leltárt, hanem (a hely szűkössége folytán némileg önkényes) válogatást készítünk. Ezért elnézést kérünk azoktól, akik a válogatásból kimaradtak, ám tavalyi lapszámainkban szerepeltek. (Szerepük szerint) apácák énekeltek és táncoltak a Bartók Kamaraszínház színpadán. A Petőfi Művészeti Liget sorozatában Dan Goggin Apácák című musicaljét adták elő a HADART Művészeti Társulás művészei.

Élőzenés koncerttel ünnepelte kisjubileumát, azaz ötödik születésnapját az országos hírnév felé kacsingató dunaújvárosi hip-hop formáció, a BeatKOHO. Országos Cimboraság a Szalki-szigeten: a kempingben ütött tábort a Cimbora találkozó, a városi József Attila Könyvtár patronálásával. Az olvasótábor a könyvbarát gyerekeket (és melyik gyerek nem ilyen?) hívta. A Művész Presszó teraszán három kiváló dzsessztehetség szórakoztatta a közönséget júliusban: Oláh Kálmán (zongora), Balázs Elemér (dob) és Barcza Horváth József (nagybőgő) világklasszis produkcióval rukkolt elő.

Az örömzene élményénél aligha van csodálatosabb a koncertek világában. Ám a puszta együtt zenélés is fantasztikus tud lenni: a Sándor Frigyes zeneiskola vonósai a Zene Világnapján Fotó: Archív

A Budapesti Bánffy Zeneszínház lépett fel a Petőfi Művészeti Ligetben: Gershwin szerelmeit állította színpadra Fehér Adrienn és Barabás Kiss Zoltán. Komoly csalódás volt.

Egy nemzetközi munka háttértanulmánya érett kiállítássá Pintér Lajos grafikusművésznél, aki a Kamara Galériában mutatkozott be alkotásaival. Hatnapos Rockmaratont rendeztek a Szalki-szigeten: ez Magyarország legnagyobb rockfesztiválja. Elemi erejű zenével és sikerrel: bár sokan panaszkodtak a városlakók közül a hanghatásra, sokan kérik, hogy ismét legyen ilyen!

A SKICC Egyesület ismét megszervezte nyári nemzetközi alkotótáborát a főiskola Duna-parti csónakházában. Beázott a Kortárs Művészeti Intézet egy váratlan, özönvízszerű felhőszakadás után. A műtárolásra használt pincét méter magasan öntötte el a víz. Sok alkotás megsérült, a műtárgyakat a Bánki szakközépiskola volt épületébe szállították. Fúvószenekarok és Mazsorettek XIX. Nemzetközi Találkozóját rendezték meg Dunaújvárosban. A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából válogatták  azt a kiállítást, amelyet a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban zsidó kéziratokból és szertartási tárgyakból rendeztek be – hihetetlenül nagy érdeklődés mellett!

A The Morning Star születésnapi lemezbemutató bulit rendezett a Kaptárban. Tíz éve alakult meg a dunaújvárosi Újpart Művészeti Egyesület. Évfordulós tárlattal emlékeztek az eseményre. A Zene Világnapján ezúttal is számos meglepetéssel kedveskedett a komolyzene szerelmeseinek a Sándor Frigyes Zeneiskola.

Tavaly száz éve született Pleidell János festőművész, aki élete végén Dunaújvárosban alkotott. A Bartók aulájában kiállítással emlékeztek rá. Másfél évtizede minden esztendőben remek alkotásokkal jelentkezik az Ez vagyok én! kiállítássorozat, a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület szervezésében. Tavaly a Rudasban jártak. Dunaújváros Táncszínháza Vári Bertalan Harangozó-díjas koreográfus vezetésével táncjátékban mutatta be Shakespeare Rómeó és Júliáját.

A Bartók aulájában adott koncertet az East Gipsy Band a Művész Presszó szervezésében. Fellépett a világhírű szaxofonos, Tim Ries is. Tito uralkodóktól kapott diplomáciai ajándékaiból rendeztek kiállítást az Intercisa Múzeumban.

Kelemen Marián Éva festőművész a Bartók aulában mutatta be Füves képek című tárlatát.

Tíz évvel első lemezének megjelenése után a Dózsa moziban rendezte meg jubileumi koncertjét Harcsa Veronika , Gyémánt Bálinttal közösen. Még csak harmincéves lett volna tavaly a fiatalon elhunyt művész, Kim Corbisier. Hagyatékából rendeztek kiállítást a Bartók aulában.

Adventi koncerten léptek fel a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola tanulói az evangélikus templomban. Az iskola évről évre koncerttel veszi ki részét az ünnepből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!