Kultúra

2014.07.03. 09:10

Mindenki hozzáad valamit az együtteshez

Dunaföldvár - Június 21-én a Múzeumok éjszakáján Dunaföldváron is bemutatkozott a Virágom együttes, amely 2013-ban a költészet napi városi rendezvényre alkalmi fellépőként alakult.

L. Mészáros Irma

Az együttes mind a négy tagjának vannak dunaföldvári kötődései, s tán ezért is fontos, hogy a helyiek is megismerhették őket. Korábban már játszottak Pakson, Bölcskén.

A zömében saját dalokat és népdalfeldolgozásokat játszó együttes koncertjére a zeneiség - költészet - humor hármassága jellemző. Felszabadultan, jó kedvvel játszottak, énekeltek, adtak valami lényegeset önmaguk lelkéből, gondolataiból. Rendkívül különbözők és nagyon tisztelik egymást, ezért mindegyikük egyéni hangját, egyéni stílusát is megtapasztaltuk, úgy hogy az összhang mégis megjelent. Hallhattuk Gyulai István szellemes, néhol filozofikus dalszövegeit, amelyek sokszor vers-értékűek, Ulbert Andrea mély lelkiségű finom énekét, Borzavári Róza csodaszép népdalelőadását, hegedű játékát. Hogy mennyire a magyar kultúra egészéhez kapcsolódnak, nemcsak Agárdi-Kovács Attila archaikus hangzású ritmusai, hanem az is bizonyítja, hogy egy magyar népdalhoz kapcsolva Borzavári Róza A megújulás margójára című versét is beépítették a koncertbe.

Agárdi-Kovács Attila (balra), Borzavári Róza, Ulbert Andrea és Gyulai István remek koncerttel szórakoztatta a közönséget (Fotó: a szerző)

 

A Virágom együttest Ulbert Andrea zenei kifejezésvágya hozta életre. Ő kereste, hívta a többieket, hogy szeretne együtt zenélni velük: az egykori földvári gimnazista Gyulai Istvánnal, akit a Pisti-estekről ismert, a solti Agárdi Kovács Attilával, akinek ritmushangszer-játékát szerette meg, s a madocsai Borzavári Rózával, aki a váci Zeneművészeti Szakközépiskola idén végzett hallgatója, s népi ének-népi hegedű szakon a Zeneakadémiára készül. Mindegyikük ad valami lényegeset az egészhez. Andrea inspirálja a többieket, számára a zene, az ének életforma, hivatás: - Ha ezt csinálom, valahogy könnyen működik minden. Attila tereli a többieket, ízlésformálóan megálljt mond. Pisti második szólólemezét tervezi, de az együttes baráti társaságában is otthon érzi magát. Róza halk szavú legfiatalabbként a zenében-versben fejezi ki önmagát.

S milyen zene születik ebből a négyesből? Meg kell őket hallgatni. Nyitódaluk elárul sok mindent: Születtem, felnőttem durva gazerdőben, virág vagyok, attól félek: csalán lesz belőlem.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!