Kultúra

2015.06.25. 15:04

Így született Sztálinváros - Mosolygós kubikos lányok

Dunaújváros - Sztálinváros te csodás címmel új helytörténeti kiállítás mutatkozik be ma az Intercisa Múzeumban.

Szabó Szabolcs

Mikor és hol adták át Sztálinváros első taxidrosztját? Hol állították fel eredetileg Somogyi József Öntelt Mackóját? többek között ilyen és ehhez hasonló helytörténeti rejtélyekre is választ kaphatnak azok, akik ellátogatnak az Intercisa Múzeum Sztálinváros te csodás címmel június 26-án délután nyíló kiállítására.

A Bartók tér ünnepélyes átadása 1951-ben. Fotó: Fortepan

- Több okunk is volt, hogy ismét elmerüljünk a város születésének első éveiben. Egyrészt Sztálinváros építése 1950-ben kezdődött, másrészt a közelmúltban egy különleges helytörténeti anyaggal gazdagodott az Intercisa Múzeum. Ezúton is köszönjük Békési György nagylelkű felajánlását. Az ismert gyűjtőtől kapott több ezer dokumentumból is válogat a ma bemutatkozó kiállítás - mondta el lapunknak Nagyné Hodik Mónika történész, akit a városépítés első éveiről is kérdeztünk:

Nagyné Hodik Mónika az Intercisa Múzeum történésze. Fotó: Ady Géza

- Egyfajta kettősség jellemzi az első éveket. z ország első szocialista városaként születésének pillanatától kezdve az érdeklődés középpontjában állt. A brossúrákban és a sajtóban Sztálinváros maga volt a csoda, hiszen az egykori kukoricatáblák helyén néhány év alatt egy új, lüktető város nőtt ki a földből. Azt azonban csak az itt dolgozók, az itt élők tudták, hogy milyen az igazi Sztálinváros a maga hibáival és szépségeivel. Az országra akkor hatalmas terhet rótt ez a presztízsberuházás, amelyet teljesen egészében átlengett a progpagandiztikus eszközökkel támogatott személyi kultusz. Sztálin halála után a párt élvonalában is megjelentek a kritikus hangot, 1953 után még az is felmerült, hogy leállítják az építkezéseket, amelyek végül 57 után újabb lendületet kaptak. A kiállításon számos, eddig még soha nem látott fotográfiával, dokumentummal találkozhatnak majd az érdeklődők - tette hozzá Nagyné Hodik Mónika. (A kiállítás június 26-án 17 órakor nyílik az Intercisa Múzeumban.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!