Kultúra

2016.12.23. 19:15

Most bizony a Quimby basszerosa, Fefe mesél!

Dunaújváros - Pedig nem szokott, mert szerinte az a frontemberek dolga, vagy inkább a szerepe. Ezt az egyet rosszul tudja. A többit ötösre.

Szabó Szabolcs

Mikuli Feri, a Quimby együttes zseniális basszusgitárosa (és az utánozhatatlan színpadi táncos) nem nagyon szokott nyilatkozni, pedig rengeteg mondandója van, ami nyilván várat magára. (Egy ideig, mert onnét könyvet vagy filmet kell majd írni belőle. Borítékolom: nem kis siker lesz belőle.)

Szerencsém volt.

Mikuli Ferenc, azaz Fefe egyike volt a zenekar alapítóinak Fotó: Balogh Tamás

Egyszer csak olyan dolgokról mesélt, mintha csak egy egyszerű, rendes koncertlátogató lenne, aki eljár a legjobb magyarországi zenekart, a Quimbyt meghallgatni. És persze, ha már ott jár, felszökken a színpadra, hogy meghallgassa és csodálja őket. Közelről és belülről. Mellékesen olyan alapot húz az őrült dobossal, amin egy tankert is vízre lehetne tenni. Rendre megsértődök, amikor a Kisstibi" a legjobb bulikon a világ második legjobb embereként mutatja be. Oké, de akkor ki az első?

- Idén jubileum is volt, meg lemez is...

- A nyáron megjelent hat számunk után a születésnapi koncertig nagy nyomás alatt voltunk, hogy minden időben elkészüljön. Nagyon sok volt az ötletünk, de abban el lehet veszni. Ugyanaz a szint, mint amikor azon szomorkodik valaki, hogy nincs ötlete, de szülni kéne gyorsan néhányat. Nyilván azokat vettük előre, amelyekkel már eleve a szöveg is megszületett. Tibinek, Liviusznak és Dódinak is nagyszerű ötletei voltak, amiket folyamatosan átirkáltak, közben megpróbáltuk alájuk gyúrni a zenéket. Ebbe bele lehet szorulni, mert azért olyan nagyon sokáig nem lehet nézegetni és próbálgatni, hanem gyorsan meg kell találni a helyes változatot.

- Ki a főnök, aki megmondja, hogy nem úgy, hanem emígy?!

- Tibor például rengeteg ötletet hozott, de egy zenei verzióra több szöveget is rámond és a szövegekre újabb zenei megoldások kerülhetnek. Elvileg, ha valaki bemutatja a zenei ötletét, az akár össze is passzolhat, csakhogy ez nem mindig áll össze. Nyakig vagyunk a munkában. A koncert előtti nagy sajtótájékoztató kiváló alkalom volt arra, hogy ezek a felszínre kerüljenek. Például mindig arra vagyok kíváncsi, a különböző embereknek miről mi lesz a véleménye. Akár az újságírókéra is. Szóval ki mondja meg? Kialakul és jó lesz.

- Fefe, én veled akarok egy interjút!

- Ez különleges eset, hogy én is megszólaltam. Miért? Nyilván a frontemberek személyes varázsa sokkal fontosabb, mint egy basszusgitáros gondolatai. Nyilván, aki jó szövegeket ír, és megérinti vele az embereket, azt inkább megszólítják miatta, mint a többieket. A szöveg további kérdéseket vet fel, csupa izgalmas témát. Akár olyat is, ami nem is a dalhoz köthető, de attól még érdekes lehet. Amikor jók a szövegek, nyilván kíváncsi leszel arra is, hogy mit gondol az az ember más dolgokról is. Nincs ám ezzel semmi gond.

Mindenhol van egy hierarchia, ami szerint az a mikrovilág működik. amiben az emberkék a kapcsolataikat építgetik. Bárhol és bármit is csináljanak a mindennapjaikban.

Történetének egyik legmozgalmasabb évét zárja a Quimby

-Volt pár év, amikor sajnos nem léptünk fel karácsony táján Dunaújvárosban.Elvonási tüneteim voltak. A közelmúltban adtunk egy jubileumi koncertet a Sportarénában, normális ember ezek után elvonul pár hónapra, és nem is gondol a koncertezésre.

Az igazság az, hogy a Quimby soha nem volt egy normális zenekar, így természetesen jövünk és nyomunk egy remélhetően remek bulit az otthoniaknak - mondta el lapunk megkeresésére Varga Livius, a Quimby zenekar második számú frontembere és ütős szekciójának vezérlője, aki az idei esztendőről is mérleget vont.

- Bár nem vagyunk már mai gyerekek, de talán ez volt a legpörgősebb év a Quimby életében. Kis- és nagylemezek, koncertek, fesztiválok itthon és külföldön egyaránt. Bár melós egy időszak volt,de igazán élveztük. Külön öröm, hogy az év végére megjelentettük legújabb nagylemezünket is. Beleadtunk apait-anyait.

Dunaújvárosban mindig hatalmas élmény és felelősség játszani, hiszen a gyermekkori haverok előtt nyomod a bulit, tehát nem illik hibázni. Tudjuk, hogy sok otthoni rajongónknak ez egy kiemelt nap, így ennek megfelelően készülünk. Legbelül pedig óriási érzés, hogy ilyen sokan számítanak ránk. Fontos ez számunkra, hiszen a zenekar döntő többsége még ma is ezer szállal kötődik szülővárosához. Egy mozgalmas évet zárunk le december 26-án, egy remek hangulatú koncerttel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!